香港拉麵集中交流區(3)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
有無人食過屯門間赤橋

未食過,打算聽晚去食

未知件肥婆有份同倒鳩人湯果陣食過
知道條仆街肥婆有份就以後唔撚會食

邊條肥婆無啦啦做咩倒湯

個肥婆早排倒鳩元朗彩d湯呀嘛
有無人食過屯門間赤橋

未食過,打算聽晚去食

邊條肥婆無啦啦做咩倒湯

嘩屌咁撚樣都得?
上網搵嚟睇睇先
有無人食過屯門間赤橋

未食過,打算聽晚去食

邊條肥婆無啦啦做咩倒湯

嘩屌咁撚樣都得?
上網搵嚟睇睇先

本來彩係肥婆有份
聽講佢地傾唔掂數
然後肥婆倒左啲湯
尋日食左APM 神山,個湯好稀,塊叉燒又唔好食
食咗別天神 好唔掂
湯還好
麵好難食
叉燒一般
不了
睇到好多師兄話葵芳丸京唔掂

但我仲覺得OK係咪我有問題
有無人食過屯門間赤橋

未食過,打算聽晚去食

我寧願食味千都唔比條肥閪賺
連登好似冇乜人提凪 有冇人試過

聽日想去大坑試下
座銀個雞湯幾正
銅鑼灣有無沾麵推介
座銀個雞湯幾正

呢間都幾好
不過勁貴又勁遠
銅鑼灣有無沾麵推介

拉麵Jo
想請教下醬油湯底即係咩 就咁豉油?

有特別調過味既豉油
中國人叫豉油
日本人叫醬油?
唔同屋企啲豉油得個咸字

會用下昆布 魚仔 等材料
調出黎 有錯請指導
觀塘區有冇邊間好食又抵食呀?
紅磡開左間九州第一XXX
有冇人試過?
有冇人試過?

同銅鑼灣差好遠 紅磡啲湯苦㗎
第一次去丸京 食濃湯定清湯好?

清湯

清湯

食咗啦 好正
Thx
有冇人試過?

同銅鑼灣差好遠 紅磡啲湯苦㗎

呢間野一開係銅鑼灣果陣就食佢 果陣menu 邊有而家咁多款揀
後尾愈食愈麻麻 不過都叫食到既
今日去左尖沙咀新開Tsuta,又米芝連又剩好似好威咁

佢第一個就醬油拉麵,咁一定係揀佢啦。 連埋叉燒同蛋要成138咁上下,都幾貴下

食完個人感覺係

讚:
麵,質地幾好
蛋,流心又調味唔錯

彈: 屌你唔好再貴d,同埋入座落單個安排好撚麻煩,搵野黎搞

而事情最複雜係個湯 佢叫醬油,但又飲極都唔覺有醬油味,反而係雞湯味,仲有d似人蔘雞 加左pat松露醬落去,個味道係你話佢新奇又得,古怪又得,好謎

整體評價係,可以一試,冇下一次

早排食過同一間
叉燒唔係太多汁, 都係有啲硬同乾
麵質上枱嗰陣唔錯, 幼麵擺得耐冧咗都唔會太難食
蛋真係一流
湯底醬油味淡咗啲(尤其是同周月比), 可能因為咁巴打會覺得雞味重過醬油味
松露醬同碗麵啲料唔夾松露還松露拉麵還拉麵咁, 最好都係留pat醬喺配料上面, 塊面哄埋個碗度食麵嗰時陣松露味真係好香浸湯攪散陣香味消失哂
毒絲一個人坐吧枱睇住師傅攞住成舊叉燒用機切, 煮麵fing水fing到一地都係(特登fing落地)

認同巴打落單嗰邊好麻煩兩邊門口都有人排又冇籌攞, 個樓面又唔知做乜鳩拖好耐
啲員工都係鳩吓鳩吓唔係好上心, 嘢食俾錯枱, 嘢飲又漏, 小菜擺喺吧枱冇人傳(跟住俾隔離位對蝗攞走, 吧枱師傅即刻截停佢哋), 日本師傅喺吧枱攞住碟小菜對住行過嘅女侍應叫咗幾次, 條友都係掛住望張單冇聽到

其實間野啲飯先最好食
觀塘區有冇邊間好食又抵食呀?

總之點都唔好去神山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞