DVLA改例 香港棍波牌冇得直接換英國棍波牌

773 回覆
129 Like 19 Dislike
棍波,如果係唔識揸果班,成日死火,架車唔傷就有假
因為有人為錯誤
例如停車唔轉空波而死踩住個Brake
但同樣情況,揸double cluster一樣可以容易壞
例如下下起步比大油

不過,如果識揸既
兩者都幾耐用下既
無咩話邊個差

亦正如巴打話齋
要整就自動波貴D
不過,你玩少樣轉波,條數真係係番度

香港合拼試合格率平均連30%都無

英國嘅practical test全國平均都有50%pass rate 揀啱地方嚟考仲隨時70%都有
人地講7成棍 變相如果買車買棍會好過買自動
1. 多2手車揀
2. 易放返出去易换車
多人用多人放 會平d? 呢個not sure
lm
因為英國只要你有個有正式牌朋友係你隔離就可以揸,你唔洗怕無錢而無充足準備,如用父母車平日慢慢練,香港的話一定要用d特別車跟師傅,而且越黎越貴,好多人根本未練好就考,單純只講考試內容政講英國難過你香港
唔係我覺得
我持平
我只係講返我本人十年係英國聽返黎同見返黎既野
你知唔知英國考車同香港考車有咩分別?
講你就講啦, 成個女人咁
我係香港日日棍代步
一心諗住黎到英國地方大可以爽揸棍
家下仲要重新考過
你係英國十年原來你唔知架?
講真,其實乜車乜波都好嚟到英國都應該再考過,一來英國路況同香港唔同(多迴旋處到你暈),二來香港個試根本兒戲到不能再兒戲(講緊筆試同路試都係),喺香港根本學嚟for考試唔係for渣車,大把香港人一take pass都係唔識渣車,點解咁多馬路炸彈就係噉解,英國嘅試雖然合格率低,但真係考完之後你會真係識揸車。
香港單係有個特權式既香港駕駛學院可以玩 easy mode,係英國會有?
同埋識保養、換零件
姐係今年pass就得?
咁你講未?
唔好spin走個話題
我等緊你個對比
香港考十幾分鐘最多,英國考成大半個鐘到成個鐘
香港有指定路線你記,英國考官叫你去邊就去邊
香港得一個考場roundabouts,駕院場唔洗講易到仆街,英國好撚多roundabouts
英國路窄過香港,又成街死車,
依d常識你住英國咁多年無理由同我講唔知呀?
棍波真係好揸啲
個速度控制準確好多
自動波比多少少油架車已經推哂背
棍波一二波比幾多油都係三幾十
俾人嫌你班香港人手車廢
主要係自己可以隨時控制到個速度,最正係明明好快想急停就空波滑行
英國學車唔同香港學車,香港秒秒都係錢,真正上馬考都唔會揸得耐 除非你想係咁加鐘學。
英國父母有車有牌就可以叫佢地坐隔離,自己揸, 香港就一定要堂堂俾錢,結果好多人根本上唔足未練好就考,咁緊係易fail
仲未計香港啲濕鳩師傅唔係認真教,
真正學都唔知得幾多個鐘
係香港揸棍多數都係果班MK響喉撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞