DVLA改例 香港棍波牌冇得直接換英國棍波牌

773 回覆
129 Like 19 Dislike
無啦佢會問運輸署
https://www.gov.uk/tax-foreign-income/residence

太多唔同情況
如果淨係拎visa無job又未夠185日字面睇應該就唔係啦
英國佬玩陰險玩閪真係世一
你揸香港牌可以揸46 26一年
考個試咪幾舊水
依家人地保障返呢邊嘅道路安全都唔撚得
佢地講到世界末日咁都幾搞笑
去英國考啦 on9
唔係唔俾,但被淘汰都係事實,正如有好多好靚嘅老爺車都唔可以係條街度行
英國係要賺你錢就直接唔比香港牌免試換英國牌啦
根本有啲香港人連路牌都未撚識睇以為自己考左好多年就乜撚都識又唔聽人講
都係個句,考完保險係咪計我新牌先
又係無人知
換唔到棍波牌都有A牌換喎,唔通唔考棍波牌反而有NCB?
新車先被淘汰啫,好多老爺車、絕版車、高性能車都有唔少棍波,有啲車迷學棍波咪為咗揸呢類車囉,考棍波唔一定淨係為純代步揸新車。
真咩
南韓行左軚都可以直接換反而香港唔得
呢件事令我好困擾,我send咗email去問,唔知多d人send會唔會令佢哋review一下個做法,或者有冇exemption 機制。
我唔明點解新考冇路面經驗後而唔使考,一你你俾個機制我去proof我有揸棍波車經驗。
我都send咗問,但係都預咗打輸數
其實最煩應該係點計你幾時攞個棍波牌保費爭太遠
都係係呢到預備晒保險公司啲文件/TD320比DVLA睇
咁都唔得都無辦法
支持啦
重新考過係好事
點揸都得
如果去到補考完個棍仔但係計返我本身個牌齡
我都ok 揸開車考試果d基本安全意識都應該要有啦
但如果係計新牌咁呢個真係on撚9
新考完又考?十年牌都可以0經驗
你有揸既咪考多次proof 返你有能力揸
事實都係9成雪藏牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞