DVLA改例 香港棍波牌冇得直接換英國棍波牌

773 回覆
129 Like 19 Dislike
考多次唔係問題,要錢要時間
DVLA覆得都幾快喎

節錄:
If your Hong Kong licence shows manual entitlement for your car at the time of the exchange then manual entitlement will be granted upon exchange.

You can’t drive lorries or buses in GB on your driving licence. You will need to exchange your licence and pass a GB driving test in the vehicle required.

不過唔知係咪過期資料,因為下面有講埋換motorcycle牌
我諗好多人又miss 左一點,一窩蜂auto/棍車,咁點解釋電單車會cut 左?

如果行數據果條路,就要好似你咁講prove 某地方人某棍某車出事機率高,所以要cut

我自己就傾向相信就業機會果邊,所以政策有多少係保護當地人嘅飯碗

講得精準啲係減慢香港人用車就業的機會,唔係話你考唔到,係想你遲啲得到姐
香港不嬲易
有無人知upgrade drive test意思重新學過考過定當補考?咁到埗幾耐考得?想買既車全部棍仔… 仲有老電
3.5T先多 超市送貨全部都3.5T
Multi drop 9成3.5T
我都覺得巴打你比較有道理

上面係咁拗雪唔雪藏,又完全唔提26。我估佢地都無26牌。

但係26聽前面講上一日堂拎個L牌已經揸得送外賣,咁又好似無乜用,純粹玩9你
昆唔到架 個number就係日期
印象中好似係
我都收到reply, 佢話website唔啱
方唔方便貼出黎睇睇
嘈左一日
點知原來冇改
求回覆圖
幾時咁改嫁
早三個星期前我拎去換
手波牌同電單車牌
都換比我喎,換到uk full license喎
其實都好快淘汰㗎喇,遲啲連汽油車都唔想有嘅時候,棍波車呢啲真係史前嘅遺物。
但佢個reply好似template 咁,唔係好直接回棍波呢個問題,但佢有講motorcycle 係換得。

D 3.5T 同5T 差唔多樣, 5TVAN要7.5T 牌先可以揸
26 L牌只可以揸125,又唔上得公路… 見到呢單野即刻上網搵,有師兄講拎完L牌再考A牌,好似上4-5日,又唔見900幾磅… 到時都要再問申請到考幾耐… 無理由排期冬天考咁笨柒
等大家去試下申請先
新/港直頭少人揸車
台灣人就係揸電單車多揸46少
應該唔洗
照咁睇,你仍然可以用香港牌揸棍
然後要考返英國棍路試(個網有寫唔洗再筆試)
(可以用你自己部車)
香港難在排期
就係因為排唔切 所以我過到嚟先考
英國咪又一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞