DVLA改例 香港棍波牌冇得直接換英國棍波牌

773 回覆
129 Like 19 Dislike
事賽上兩年都仲唔黎既人,應該預左會有改動令佢地不便
佢改例有佢既道理,佢信佢考試唔信你信雪藏牌,有乜好argue?

手車屎英文仲屎唔敢去試過個棍牌,換唔到牌既要求魚蛋論,懶前人渣得柒,呢類人一樣同你咁樣咁討厭
文明社會做任何事都應該要有理據,唔一定啱你心水,亦唔係一句修例順民就要被迫要接受

同埋移咗民都要學下點樣爭取權益
p牌仔 又贏
仲話幫bno人不停為難。本身要5+1都on9,咁長時間
人哋加拿大 澳洲 3年乜都攪掂啦
英國考車唔係咁難,通常1-2次搞掂

唔識英文搭巴士算
同埋BNO Visa出左兩年你都仲唔去
問題係邊個度呢?
我覺得DVLA已經好佛心
宜家仲要俾班柒頭屌
“If you live”唔同”If you lived”喎
香港P牌就手震姐
英國新牌仔經過咁嚴格咁生活化既考試邊會咁呀
老屎忽思維
logic fail 如果係噉點解2021 12月之後考嗰啲又可以換
乜牌都唔換得,BNO Visa行左兩年都唔黎既人最開心
玩完啦
1. 唔批棍波,可能同就業有關,就等於van/貨車一樣,要揸就要玩佢地既制度(不能直換),宜家等如cut 左category BE,目的唔俾你即刻揸3.5 ton 車做送貨,要做就要幫襯佢,但佢又好難分俾返私家車棍你,所以不如就直接一刀切(所以就可以解釋到cut 埋電單車)

2. 國籍嗰度仲搞笑,點解日本韓國就得,香港台灣又唔得?樓上一堆人都忽略咗呢個point, 盲嘅都知香港去嘅人最多,佢又唔想單獨講,跟住俾人話racism, 所以求其立埋其他最少數既亞洲一齊講

得師兄你醒提出呢個問題
而我又覺得呢個係幾重要嘅point
係一個英國唔認可既香港車牌
滿意未
講左幾萬次
不如你叫琴日考完既 今日再考喇
咁點都有個日期
你咁樣講所有日期都會被你咬
無意思
頭先個fd send畀我睇,以為打錯字,完全唔明點解個日子之前唔換得,之後反而換得,換咗既人又唔受影響,換咗既絕大部份都應該係日子之前,全無邏輯可言

香港考牌政策無變過,最多可以話已經唔相信香港,所以之後考既認受性低咗,但佢偏偏係之前唔得,之後又得,搞乜

個fd話可能係迫人買電車
咪撚blame the victim 先, 考牌唔係識唔識英文嘅手車屎唔屎嘅問題,係額外嘅時間成本問題。而家改例有冇理據呀,你估呢到香港?如果有理有據證明係呢兩日換牌嘅香港人意外率高,係咪都應該要revoke 返佢地個棍牌再考過呀?
無錯 搵食車好多要求full licence (棍+自牌)
咩啊 官網有寫明呢個日期
佢既意思係點都要set個日子
Set邊個日子都總會有人屌
考過咪得, 想揸棍自然會考過, 唔想揸既其實冇影響
總之我點都要揸棍架啦
推動英國DVLA繼續承認香港棍波牌
呢單野靠你啦
我一早買定花生,祝你好運
仲有個問題係,12個月唔換牌都揸得,換牌就有限制

咁我係咪唔換牌就睇返我有咩牌就揸得咩車?我轉埋國際牌既大貨車牌就揸得,換牌就反而唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞