DVLA改例 香港棍波牌冇得直接換英國棍波牌

773 回覆
129 Like 19 Dislike
有Bno 走班友,淨係買得起n手牛肺,棍平到1街都係
英國佬唔係傻 話就話歡迎你班香港人過去,背後啲小動作多撚到,講到尾真係怕你哋會過去搶資源
係香港等咗咁耐先考到
結果英國26牌要再考過
好仆街 咁都要賺香港人錢
反而想知突然改嘅原因。
吓,政府個網啲嘢邊個話唔錯得,剩係BN(O) police registration 都解錯過啦,老屈哂全部用BN(O) visa 嘅人包括BN(O) 都屈哂去police registration 咁離譜嘅錯都出過,有咩未衰過啫個網。

嗱,畀唔畀棍波牌都叫仲有得拗,26牌呢個直情係個order 白紙黑字寫明無得拗架喎,呢份order 就係按RTA1998 108(2)(b) 所指嘅order 黎立嘅,如果係唔畀換26牌就會好似南韓份Order 咁,成份嘢無A仔

(2) The licences referred to in paragraph (1) are—

(a)licences which authorise the driving of a class of vehicles corresponding to a class of vehicles included in licensing category [F1 AM, B, B+E, F, K or Q], and which have been granted by the licensing authority of the Republic of Korea—
(i)to a person who has passed a driving test in the Republic of Korea,

https://www.legislation.gov.uk/uksi/2002/2379/article/3
大把香港人過去無技能都係做渣車,遲下再黎多d,本地司機一定屌爆, 咪割尻你班傻仔韭菜囉 去英國嘅香港人= 香港嘅南亞人
個個估驚雪藏牌
咁26突然唔比換又點解釋。
26係香港揸一定難過英國,咁多車
26 牌我無意見
但係關於自動波牌,按你理解,1A/2A 就即係無得換,因為B auto 無name 上去
因此我理解係佢只要轉個Cat B 牌俾你都係intra vires,至於係Cat B 既邊款就係DVLA 自己有酌情權去制訂有關政策

貨車一樣有動波架喎
腳仔, MT , 香港 5年行咗8萬
屌揸足十年棍比佢玩撚死
黎到免筆試
你揸國際牌買棍再用自己車考就得
日日係香港揸1take應該冇問題
係麻煩少少啫
我會屌你淨係同架車個溝通都操控感都唔撚同啦
唔好咁啦可能佢連英國都冇去過
仲要大大聲屌返你唔識字
自動波車價又升
英國佬聞到燶味 知你班友借盡晒錢過嚟,就係諗住以小博大攞着數
而家英國排期考棍要等幾耐?
一年內既話,就真係國際牌買棍再用自己車操/考
AGGER 始終唔同地方, 考過個牌,令自己更上心,百利無一害
你一係弱智一係五毛,個credit check 係check 到全球紀錄
一年內一定得
俾錢買app電腦幫你排就最快 隨時一個禮拜後就搵到期
住滿180日先可以換牌
未住滿就去換既係唔岩規距
有冇英國講過牌講下路試廿分鐘要考啲咩
屌又嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞