DVLA改例 香港棍波牌冇得直接換英國棍波牌

773 回覆
129 Like 19 Dislike
唔知有冇團體可以 voice out 下呢件事?
勁似小學生認屎認屁我識個friend佢點點點啊

好心啦,香港有人買得起樓,代唔代表所有香港人都買得起樓,拎個別例子來講有咩意思
咁咪俾d雪藏牌去考囉,如果我有証明我喺香港有養車,仲要係棍波,係咪應該唔使考。
如果驚雪藏牌,應該連自動波都唔俾換牌先啱。
魚蛋論齊齊無算啦
事實上就真係好多廿年牌齡但雪藏嘅人,上幾個月有個fd初到步,地圖叫佢轉左佢轉走,roundabout 右邊有車入緊佢直插,m1要出去就差唔多出口先橫cut 4 條缐,後面架大貨車響on 嚇撚到我
所以重新考過唔單只保障英國交通,其實香港新移民先係最大得益姐
我喺度諗
我個NCB proof係證明我有買棍波車keep住揸,有60% NCB
其實唔係已經證明咗我足夠經驗咩
佢目的係要篩選你垃圾外勞姐 你班廢柴錢又唔多,一嚟到就搶人飯碗,依家佢就係想限制你地唔想比你哋有機會喺度扎根,如果你叻仔可以喺嗰度生活到咪考囉,事實真係好多廢柴拎住10萬8萬又話想去人哋度生活
再考咪proof到自己識唔識揸囉
人地一定係有數據見到呢批雪藏牌意外出得多先轉例架姐
唔通無啦啦玩鳩你咩
自己上DVLA睇下
好撚多野要考 又筆試又反應試
考車仲要唔係香港咁有得背既路線
仲要揸勁耐
我唔明只係唔俾換棍波會安全d嘅講法。
你咁講蝻黎香港,香港都無損失wor

你估香港人借盡借到幾多哦 你去人國家搶人資源wor衣家,你估自己真係上等人去造福人哋國家咩,人哋當你蝗蟲姐
有養車就等於有揸車?
我屋企有隻遊艇 唔通我又識揸遊艇

你有個牌等於你有能力揸
自動波係廢牌 雪藏牌要pick up 唔難
但係棍波 雪藏牌pick up就唔易
你個講法係魚蛋論 你無左個棍牌就要人地連自動波牌都要無埋

加上佢地考慮點 應該唔係日常用家而係商業車輛
就算公司車係自動波 但好多都要求有棍牌
養車唔揸?
個政策只係麻煩到小部分嘅人,但相對地減少交通意外嘅機會,唔滿意咪一係唔好揸車,一係唔好黎lor
咪即係已到步嘅雪藏牌累街坊,但佢哋就己換牌。
早黎早換早享受
遲黎遲換正柒頭
嗱 要補考唔係問題
咁我頭半年用國際牌買架棍揸 之後揸返1,2個月熟晒英國路況
咁我都應該要轉正uk license先可以考試?
咁佢又唔cup個棍牌比我 咁中間排期考試咪出現左個真空期
一定係, 攬炒埋直布羅陀、新加坡、台灣..
所以呢啲害群之馬咪仆街
咁我有幾部車都唔會部部都揸
有d買黎看門口
所以話中產賣樓過去既谷真係社會垃圾討論區
啲億萬富豪全部冇人買車自己揸
果到啲垃圾仲笑咩請司機係廢 英國自動波棍波點點點
醒下啦垃圾 請司機嘅人越來越多係事實 仲係到比較自動波同棍波井底之蛙到
我諗未必 佢都可以話落你名 但你冇揸過
即刻可以落老豆名 但個仔揸架嘛
依家佢條例都冇logic既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞