「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
咁都要搵野比張卡碌架嘛
試過DBS 無端端被人用左1蚊credit

即刻打電話換新卡
我都試過渣兜信用卡無端端碌咗我9千蚊買小米電話
我東亞畀人碌咗3張100US Apple gift card 但即日就waive咗 雖然我懷疑緊係Apple嗰邊食咗呢條數
我都想知,我追撚住呢點嚟咬,後尾有個高級啲嘅話可能黑客有我個人資料之類之類,所以無一次性密碼都碌到。根本廢話嚟如果咁都得要個密碼嚟做乜
Debit card有事重難追數
其實會唔會係連個身分都畀人hack埋

今年1月喺球場畀人偷銀包
由嗰時開始,我啲信用卡畀人盜用咗前後三次(兩間銀行)
有啲有SMS,有啲冇
卡都cut埋再開,轉個頭又畀人碌

雖然銀碼唔多,銀行又唔使我找
但都驚㗎
呢幾月連HKTVMALL都唔敢用
咁其實只不過係驚有時收唔到SMS,但app 有上網(包括Wi-Fi)就OK
而家OTP都拎到其實都冇人知係點做到
比人盜用過買steam,即時cut卡,然後發現steam嗰邊都可以report 返張卡比人盜用,佢哋會即時停盜用嘅acc同埋refund返比信用卡卡主
最近東張西望好興話其他銀行信用卡有問題,同時只有中銀係搵TVB藝人代言
Otp 都時有時無,唔太清楚有咩準則,唔好話比人hack唔hack ,本身都無乜保障咁,成日都覺得有人有齊信用卡no.、日期、名同後面3個數字,就可以盜用

另外,聽過有人講話,個otp 唔係銀行規定要發出,係商戶要求所以有,但唔確定係咪真
你online purchase 對家根本係伏物會俾人盜用到
認同
根本訪問都話OTP基本上冇可能hack
但係paypal都有人話被盜用
到底用咩先安全
比錢好似係商戶自己要比番,即係Steam
所以唔明點解恆生要個客死左筆數,個客dispute咪同商戶個payment Gateway講要佢地填番筆數就得
otp 係商戶選擇
有otp, 成功過數,唔會比銀行退錢
冇otp, 過左數都有機會比銀行退錢
網購用Apple pay 係咪會安全啲?
非實體碌完唔係有sms咩
好好奇點解碌左咁多pubg 先發現
十年前已唔用行山.
不過ASIA MILES都試過出事
PAYPAL 係信唔過

個人勸喻 大家小心
我咁信paypal 多過一般網站
咁驚 睇黎上網野冇野信得過 幾勁都有黑客
咁間間都話落咗決定嘅hkma仲有咩用
係唔係OTP交易係由商戶發起
OTP同data leakage毫無關係
中得OTP scam一定係phishing
只不過係受害人講左幾多野出嚟 節目𥚃面都講OTP基本上係hack唔到
其實點解有人用恆生信用卡
Cash dollar on9
Cs又差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞