「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
我覺得遊戲平台果單似係

至於其他網購果啲
可能係dl咗啲app攞到佢短訊內容
叻啦叻啦
下屆諾貝爾文學獎等緊你
db被盜用都唔會攞到otp
要攞到你otp
一係你俾人偷電話/攞咗電話用
一係你dl咗可疑app可以access到你收嘅短訊
一係電訊商出事(但呢個無乜可能)

最常見係頭兩個
特別係同住嘅人用完del埋條短訊
咸濕銀行?
咁快消失可能根本係scam唔係正規公司
有時網上買野又唔洗OTP既
不過佢地啲case通常係有otp
我以為係bo shit. 點解會係行生?質素好啲先係架喎
睇完大家講
睇嚟我要cut咗張恆生信用卡
用埋250 cash dollar就cut
但我真係乜都冇做
返緊工 電話/信用卡係身

無啦啦俾人每個鐘碌一次1k
仲要係免驗證碼直接扣錢
唔好用 行山 西亞 保險箱 所有支那行
果d乜7 tb jd so0 都唔好用
咁無otp+即刻打去卡公司(趕喺卡公司未真過數)
就通常追得番

東張果啲case係過埋otp所以咁難追番
個個部機中毒拎去整都話自己乜都無做過
唔知點解就中左毒
個重點唔係點樣截到個otp,而家個otp根本未send出黎已經俾人計到,但冇銀行會認,你地唔記得橙色嗰個wallet?
有乜可能 張卡都未activate點可能用到
之前好似有外國新聞講過
呢個OTP都拎埋應該係近幾年新盜卡方法,釣魚網/App黑左你電話之後,會係背後一路紀錄用家資料,等你有次正常入卡資料買野後先會行動,其實個OTP真係有send去你部機,只不過比佢背後讀取左再del埋,所以用家先會有”無收過”既錯覺,而銀行又真係send左去用家到。

另外東張果個話卡到插又唔知係咪真了
你個p牌仔係咪行山pr? 係到亂咁唱衰其他銀行
HKMA只係監管機構
唔可以直接插手銀行事務
有Revolut 有只可用一次嘅Virtual Card, 每次用都唔同 Card number , 當然只可以online 用
釣魚網同自己down埋啲大陸偷資料app
真係用家問題
你追銀行都無用

其實如果真係最穩陣就分返開兩部電話,
一部日常用
一部專攞黎裝銀行app同收otp
果部電話係乜其他app都唔裝,乜網都唔上,
但會相當唔方便
折中就學樓上揀debit card/買課金卡俾錢

就算無咗筆錢都有限數
我反而就收OTP 同銀行apps 部機分開

有啲apps 識得自己cap sms, 好似whatsapp 個otp 都識自己去sms拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞