「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
睇完個報道即刻上網上銀行睇下
見到有單179BRL 嘅交易 仲要係今日
打左個幾鐘都無人聽

利申 渣打
我張大貓master上個月都試過,重要夜晚11點幾,無啦啦send一次性密碼比我,然後兩分鐘後成功過數。我即係打去嘈,初頭大貓客服重係度懷疑我,我即發爛狂屌柒佢個一性次密碼,個客服根本完全解釋唔到。過兩三日客服打嚟話唔使我比錢。
睇你點同佢嘈o者
好似話銀行Check左System
見到部分帳目其實係有出過sms
但投訴人就話1個都收唔到
我前排都被人碌左幾次 加埋萬6蚊

即訂打去cut左條數 全waive
早一個月痕身夜晚收到sms話想碌一蚊
之後嚇到停咗張咭再renew
前前後後搞咗九日
咁啱踩正啲交月費時間,一過就冇得用
渣打好易被盜,我當年一年中幾次,麻鳩煩cut左
邊間
關IT 咩事
佢都冇權幫你搞啦
西亞
之前課金碌幾單千幾已經打黎
+1,waive得好爽手
上得東張大部分事主都係收唔到OTP,其實當事人可以打去電訊公司到查有冇收過SMS
但我真係試過間公司話SD左SMS比我,但我真收唔到,之後我打去CSL到查,個間公司又真係有sd到個sms落黎我個號碼,但我部電話收唔到最後都係硬食,好彩唔係錢
鳩估係citi bank諧音
應該唔係shitty
張statement format唔係咁
試過一次收到奇怪過數係清潔公司 當時百幾蚊硬食左,之後次次都CHECK實信用卡有冇比多。(垃圾行山銀行淨叫我報狗,屌佢完全唔想負責)
行山不嬲仆街
可能部手機裝左後台程式
唔熟銀行運作,純粹覺得,銀行會唔會考慮下,比卡主選擇,係Ebanking 度批准左交易之後先過數
HSBx都係一樣, 幾年前我試過無端端半夜收到三個信用卡消費訊息,一個過咗數應該兩皮野多啲,另外兩個銀行要等我確認,朝早即刻打電話去bank security , 話幫我追返,即月係取消收費,但過兩個月又debit 返我,一個唔覺意找卡數無認真check㩒咗找咗,就咁就不了了之。
如果係咁係咪事主裝得太多大陸app, 又好難怪銀行
恒生信用卡盜用,銀行要我找數
https://lih.kg/vPEobfX
印象最深係呢個comment
未activate都畀人碌到
有次西亞凌晨5點打黎問我係咪買機票,先知俾人盜用咗,即刻cut咗咭
點解個一次密碼咁無用
當連登係鄉土?
仲要用普通話諧音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞