「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
ching, 可以分享下果個係咩網?
兩次俾人盜用信用卡都係行山enjoy card
果時好彩都有waive到
賣演唱會票嘅獨家公司
我肯定係嗰間, 因為張卡好新,
破處係佢個網入資料, 冇係第2度入過張卡
間公司it 部手腳唔乾淨
其實點解信用卡咁易比人盜用
成日都有
果粉又屈An機 大把用iphone畀人盜用信用卡
Same,我張東亞卡仲要開完冇用過 都俾人盗用
碌左500幾歐羅
收倒msg即打CS+cut卡 永不錄用
3D認證係商戶選擇開唔開,好多都為左慳果少少錢唔開

其實唔係銀行揀開唔開
仆街我今日都收到2個OTP 30蚊大快活
CUT左張卡 聽日再改埋每張限額先
出左事行山又唔肯賠 驚驚
驚乜撚 如果係我我一蚊都唔撚會俾
法庭見囉 咁撚大間銀行屈鳩人
咩一人一半都on撚柒鳩
我覺得係收銀手腳唔乾淨
收銀知道買嘢嘅人電話號碼, 又睇到哂實體卡16位card number + 3位cvc碼

測試好可以偷到呢個員會嘅sms,
跟住就會某日半夜幫你買貴價apps.
apps 好明顯係同賊有關係
apps 志不在比service, 只係想幫人收錢.
OTP 嗰單?
間公司已經消失咗
我搵唔返了
8仔我用完唔記得鎖 都俾人盜過
好彩張卡得返十幾蚊過唔到數
即刻打去取消左
同埋依家好似要影身份證先用得
唔係幾想俾個人資料佢
碌實卡, 網上入信用卡number 好容易比人留底
有d payment gateway 都會出事
【信用卡資料外洩】1,200萬張信用卡可能中招!聯款通發布調查結果 4月發現可疑安全漏洞

再唔係程式一直撞number ccv 都可能得
OTP係商戶決定用唔用, 所以唔係所有網上交易都要OTP

西亞個次叫我簽左張承認責任既聲明書先肯同我查喎,張聲明上面仲寫住查唔到要由卡主埋單果斷cut西亞卡,永不錄用
打撚死都唔簽,去hkma投訴佢
同埋依家自由鳥開卡, 轉台太容易,
係ok買張卡, 冇記錄,
咩人買, 買黎偷人身份, 收sms, 好難知.
唔同以前要行入smartone, csl, 要簽咁多名, 又比鏡頭影住哂
好難隱身
上網買野 盡量唔好入卡number果d la, 用paypal/ apple pay 起碼果個網唔會拎到你信用卡資料
呢類case 唔係電話公司出事咩?
真心問
有得揀OTP 或 app 確認
係有咩咁好

而家啲case係OTP都被人偷埋
咁app會唔會都好易被人hack到
大貓試過俾人偷嚟交外國學校學費

好彩有otp

冇過到數
iPhone 我知係用家問題唔好屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞