「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
依家係otp都可以俾其他人hack,之後入你數
開間 vbank 1毫子都唔擺,要用佢張 debit card 前先喺第二間行 FPS 入數落去,銀碼同你要簽嘅一樣,睇你仲點盜用
Otp 會比人偷?
通常都係唔知click 咗啲咩/裝咗不明app
見到有渣兜銀行
你肯定唔關 carrier 事?聽講支移衰好多鑊
好耐之前岩岩出黎做野,用大新卡試過,入卡落google pay唔記得係入錯左安全碼定咩,之後冇再試,好快就收到電話問係咪我本人黎。
果時仲覺得好似好麻煩又嚴格咁,入信用卡資料果d勁緊張怕入錯

之後諗番,呢d真係防盜保安做得好既行為黎,年少既我仲覺得人地煩
iPhone 又贏
間間都有份
究竟係賊勁,定銀行/用家廢
Me2
半夜叫左4百幾
分2張
即刻上網cut左佢
可能妄想被害症
我早年忙,仲要卡statement都唔check auto pay lol
有d驚俾人錄左都唔知
我用iphone 早半年先俾人盜用完
用家問題iphone是最安全的
匯豐都咁,仲點用信用卡
之前東張有條友去左消委會同金管局又報埋9都只係備案咋喎,講真出事個陣,依D政府機構都係廢既,幫唔到幾多
點解咁易畀人盗用嘅
匯豐app可以lock卡
其實係咪bank 個邊出咗事
如果搵電訊商嘅log 都冇收過sms
咁個問題只能落返去bank 喎
好似東張有講話hkma唔願意介入
因為銀行已經落左決定 話係客戶責任要客戶自行負責
跟住就咁叫投訴人自己同銀行deal返
“好似東張有講話hkma唔願意介入
因為銀行已經落左決定 話係客戶責任要客戶自行負責
跟住就咁叫投訴人自己同銀行deal返”
傻閪
講真點解銀行可以厚面皮到告事主,如果銀行唔係有把握應該唔會搞到咁大嫁講真上到庭,事主搵個法援同有證據都好大贏面,我覺得依單銀行應該係有證據砌番轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞