「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
佢講係咁講姐,信用卡本身都有多重保障,印象中CSV同卡日期撞得多都會鎖卡,OTP係最後防線嚟。所以好大機會一早中咗phishing,仲有一個可能性就係之前有data breach佢咁好彩中咗
呢樣野citibank仲嚴
直接reject再call客confirm係本人碌
先可以再碌多次就交易成功
而家個巴打咪問IPHONE會唔會比人偷sms
如果中phishing就冇野好講啦 自己問題
data breach又唔會拎到OTP
data breach拎到你卡資料先會去到可以攞OTP授權俾錢
PS,我就係嗰個巴打
早兩年DBS都叫我自己追Google 話會快d
淨係幫我hold起條數同入紙check單
係咪佢個仔用佢電話打機呀 pubg
狂課金玩到咁大鑊唔敢同老母講
身痕呀
無乜credit card嘅data breach會有埋電話
多數分開

credit card類型嘅data breach多數係transactional base
而transaction feed好少會帶埋demographic info

customer database data breach就會有demographic info
包括電話號碼
pubg嗰隻佢話咁多筆都無OTP喎
不過東張西望可能撈埋non secure同secure(OTP)一齊嚟講
online payment no PayPal no buy
蘋果狗死番入你老母個臭閪度
點解銀行唔用要開個app確認先批 而家Mox係會咁做 安全過短訊好多
咁點先可以銀行發出,但又收唔到短訊,仲要個短訊比人攞左黎用? 有個個案直頭去左外國幾個月都冇開機
我之前比人盜用用黎買手機
幾千銀
都唔洗我還喎
利申:渣打
所以我估係中phishing自己交咗料俾人都唔知
因為冇SMS咁方便,收到電話就用到,同埋好多人都唔識用個app確認
睇完cut咗幾張唔常用既咭
citi cut卡冇人聽
買野先入錢
但係連sim 卡都無插都偷到OTP 喎
好似係Yuu個邊個database比左盜用左
所以應該係行山銀行enjoy card出事
行山降credit limit係咪只可以打電話

個死人app唔見有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞