「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
點解d濕鳩專家仲未講到d OTP點比人偷?
有講過2G網絡有機會被人偷到
不過而家銀行就話而家用3G, 4G,5G
明明而家有2G用緊
OTP唔係次次唔同咩
d人係被連look好多次
我用大新都有好經驗,試過收到非持卡簽賬sms,但沒有碌卡,打去大新即刻幫我取消卡及重發新卡。又有一次cs直接打來話有不正常簽賬,問我確認,之後又cut卡重發,感覺大新信用卡保安方面做得幾好
好多時盜咭果班會用某啲嘢試張咭先再用
debit card 我試過被盜 但佢問我係咪要過數 因為海外簽 我打電話截到 同埋有得鎖咭
今年比人盜用左幾千 即刻打比行山
唔洗找數住 等查數
等左幾個月都無搵過我
張卡除左apple pay無save過喺任地方
出事前差唔多一年無用過上網消費 都唔知點偷
銀行有record
電訊商都有
佢係show個statement無用量 (inbound短訊應該唔計佢用量)
但係無電訊商證明佢無收過
根本就係
離職人員做
睇黎短訊都唔安全
會唔會改用銀行編碼器較好
試過好多次叫行山降額 聽完當冇左件事
再加埋呢獲野 準備cut

又黎
仆街銀行
咩銀行冇得waive
小額錢債點搵法援,雙方都唔可以有律師代表,擺到明銀行就係恰事主唔識法律,又唔可以請律師先告,又唔見銀行告上區院or高院
我都係 俾人盜用過幾次 試過佢mon到就直接停左張卡 亦都試過自己打去停卡 係呢方便DBS d反應係幾快
岩岩東張西望被人盜用左17xxx英磅果間,如果冇認錯,係中銀app版面黎。
DBS收到電話即刻停交易出新卡改number
唔係大貓嚟既咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞