「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
我之前張卡被盜用之前,就係俾人試咗幾次PayPal 0蚊交易
諗諗吓我咁多張卡,又係得嗰張登記過PayPal ,細個on9以為轉帳交稅只可以用PayPal
又真係冇中銀
之前仲特登開行山名
東張西望鬼到
啲個結論點得出嚟
利申,用緊iPhone12
盜用其實避無可避
只係平時銀行會cover

反而如果有otp autherized 就要客戶自己硬食
短訊飛線要自己同電訊供應商申請先做到
同埋一般sms銀行有bounce back record
除非佢好19無check
如果用PayPal 俾錢
商戶名唔係會標記住PayPal 咩?
定係建行有分別?

不過就咁睇相
上面個網做得好真
ios個設計係每個app都係獨立
理論上用家無額外操作的話
啲app係唔會暗地裏攞到其他app嘅資料
銀行同電訊夾左, 銀行sms唔可以飛線
我之前真係係steam買game佢都問係咪我本人買
個節目無講d受害有無收到幾十次otp, 同幾十次成功交易sms
係其中一個受害者, 好似話個電話無開機
行山好戇鳩㗎, 成日偷偷地加信用額
我都由兩萬畀佢加到九萬, 一陣要打電話減返落一萬,再叫佢唔可以再自動加
但係俾人盗用好多時都係用social engineering呃資料多,所以就算ios設計得幾好都冇用
渣兜Asia miles同大貓 都試過比人碌左卡收到sms
即刻打去hotline話係非授權交易,
截住左無過到數,之後轉左新卡

過個幾月收到渣兜封信話調查完成確認係未授權交易,
close file

大貓就截左換卡就無下文
其實間間都會俾人盜用
問題係OTP
OTP比埋人 銀行先要客硬食
片入面D人收SMS好似用AN機
我每隔一兩年都會俾人盜用卡
但每次都唔使我賠
佢間銀行真係仆街黎
OTP有可能係個客自己on9交俾人,亦都有可能部機一早俾人老點裝咗其他apk偷SMS,其實講到尾都係條友自己on9就算部機安全做到幾好都冇用。仲未計佢之前好大機會已經中咗phishing
係,同埋Paypal用完一定要delete張卡
其實大部分網站都係唔好貪方便save低卡,用完就delete返
渣兜以前試過喺Amazon買嘢金額太大即刻俾佢cut單,佢哋算做得唔錯
自己交俾人 就唔係討論範圍之內啦
中咗phishing 仲想銀行cover?
而家條片講緊冇比OTP比其他人
其實信用卡被盜case仲有機會係自己人做/ 自己買嘢唔記得咗或者唔想俾錢/ 卡主戇鳩鳩俾咗otp人. 真係俾人盜用 冇試過要比錢….
不論咩銀行,建議全城集體cut信用卡,或者到期換新卡後唔activate,又或者長期disable張卡(但只有某啲銀行可以)

以行動回應銀行欺凌客戶
依個節目就黎屌晒全世界嫁喇
唔好入咁多囉,蝕小d
得自動轉帳d 數要用返主card
喺你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞