「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
佢d 系統都鳩鳩地 activate 張卡入資料入極都話我錯 最後要ebanking 開定點
剩係得行山戶口
就算個平台唔駛otp密碼
每次比錢都有 短訊 同 email
唔明點解咁多單transaction都會完全唔知
銀行前線狗好黃
我aeon 張卡都 試過 jcb 黎
張卡都係好新 冇咩點用
經某個app 訂酒店

之後比人碌左萬7蚊機票
成2 3個月先搞掂
依家d人係銀行話有otp,無收密碼, 冇密碼對方都入到otp,都叫成功過數
你講果d有好多係真
上網check下咩叫sub domain

不過個警戒心就岩晒,懷疑左先
同埋有咩唔好係email到按link, 由google 搵官網入
LM
冇改錯名
有得set過錢上限
濕碎野都習慣用debit card
你平時換燈膽,整水機都係搵 IT 的嗎?🙏🙏🙏
Lm
唔用信用卡就唔洗煩
換光管
換水
係it
所以咪話係啲受害人講左幾多野出嚟
因為幾樣野我唔係咁信啲受害者
1) OTP成功send去 登記電話號碼
2) 交易被授權 (代表個OTP被成功輸入)
3) OTP基本上唔會被盗用到 (節目入面專家講)
我上年都係行山卡俾人盜用過,6萬幾蚊買耳機,最後好彩waive到
我嗰時都唔明,點解佢冇平時咁sms密碼要我打

依家先知原來上年咁多苦主
你地講既OTP 係SMS 定係
銀行app收到個密碼?
debit卡要set好個limit
萬一debit卡比人當credit card咁盜用法
仲難追過credit card
visa master個fraud protection機制係保障credit card多過debit card
有專家話個短訊好飛線咁飛左,所以你好似無收到咁。
又有人成張卡無開機,電訊廠都有證明無用數據但都被成功otp。
An 機係「易啲」拎埋sms,所以銀行唔肯退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞