「19/7 東張西望被盜信用卡案」究竟係邊間銀行

496 回覆
285 Like 10 Dislike
用八達通mastercard咪得
同埋申請啲首X個月免費/特價都唔使驚cut唔到或者唔記得取消
唔好download咁多大陸app,最好平日用黎打J個部機同網購個部機分開,平時做少d網購,尤其係d不知名獨立網站或者GAME度課金買野。hacker攞你資料hack嘅未必係你部機而係網店或者game公司個系統,d鳩流細公司網絡保安差會好易流出客戶資料。如果你本身有打機課金習慣嘅,用gift card唔好用信用卡課。
大新local銀行真係易傾啲
我都想知
有冇IT專家估到事主係點樣比人hack?
恒生

因為我都中咗,不過我無填資料過唔到數

睇黎係恒生好有問題
唔撚講就收皮啦 戴晒頭盔
其實有冇得叫HKMA開file查下行山係咪有security問題?
打20分鐘先有人聽
屌佢老母佢個credit card hotline次撚次最低消費都要15mins up先有人聽, 好撚on9
老實講睇完真係好驚,我當中幾張卡分別各有5-10萬信貸額….加加埋埋都幾十萬….

如果我自己打去主動話降低個信用額,會唔會影響個信貸紀錄㗎?

我淨係知道盗卡再出嘅話會有一項叫信貸更新
以我所知TU個score有part係計比率(愈低愈好), 你降低信用額等於分母減少比率增加

有錯請指教
你揀報失就會快有人聽
不過渣兜都係ON9銀行黎架啦
銀行好安全
想問iPhone 定 An
唔知關唔關事純了解下
8仔果張耐唔用會取消咗,再開冧巴會轉,用 gas pay 要入過好煩
Mox 有得揀OTP 或 app 確認,我覺得幾好,可惜張卡太廢
傳統銀行仲係跟得好慢
要call佢話降? 最近突然幫我加到100k 驚驚地
HK no IT
上面話連未activate嘅卡都畀人盜用到
即係未必關事主用過咩APP或者課過金
唔通銀行有人賣客戶資料
點解銀行話有收OTP
咁苦主連電話號碼都比人hack埋?
永遠都唔好入信用卡比任何公司比錢
以前試過入16位CARD NUMBER, 連3位刻對碼
比錢冇REDIRECT VISA page , 冇SMS 6位數輸入要求

過兩星期, 有一晚半夜三點比人偷卡買貴嘢
跟手好彩我收到SMS 睇到過咗條數
打上台投訴先唔洗找條數

依家買嘢只信apple pay
有apps 買嘢先會網上找數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞