林二汶忠實粉絲千字長文 盡訴偶像變臉經過

1001 回覆
2904 Like 76 Dislike
可能因為落搭都需要一個過程
由接觸到加入到信到十足十都需要d洗腦時間嘅
民間習俗係ok既
但呢條友擺明搞個人崇拜,唔係正道
勁。分明神棍
哇 信邪徒 劣跡藝人黎
請黨處理左佢
終於有個正常回覆
睇晒
真係fan 發自內心嘅吶喊

篇文其實好值得睇
一個死忠見住個偶像墮落
^_^
唔奶等間變法輪功待遇就好笑
證明你無睇文就衝出嚟柒
搵人backup 先
掉轉諗
林二汶唔係無知師奶
可能佢經歷完巨大創傷
發現呢種生活自己可以開心返
而家佢又有錢又開心由9得佢啦
認真 心靈虛弱既時候 真係會唔識分對錯
連神棍都會想信
如果係真 咁其實佢都只係受害者

X Japan 個Toshi 都係因為低潮信左邪教
前前後後貢獻左成10億yen
個老婆話要修練 所以同教主住 佢都信左
但其實只係老婆同教主有路
有時當你心靈無依靠時 幾咁荒謬既事都會去信
日本有個邪教好出名 叫幸福的科學
連當紅女星都有入 睇表面睇唔出
講開道教咁啱睇過本書話
其實道教冇咩原始教義可言 就連《道德經》本身已經有d位係自相矛盾 一時就好出世 一時就以退為進 even莊子其實都唔係同老子一脈相承 甚至老子係咪單一個體都好難確認到
而道法自然呢一派只係道教其中一支
好似楊朱嗰一支就提倡全性保真 及時行樂(即係比較縱慾
就係因為道教冇好concrete嘅原始教義 所以佢發展期間係融入咗唔少其它家嘅思想 例如法家 墨家 陰陽家
尤其是漢朝罷黜百家獨尊儒術嘅時候 好多諸子百家思想都走咗入道教呢個保護傘 因為佢本身夠vague
到後面佛教傳入中土 道教呢塊海綿亦都吸入好多佛家元素 例如發展出“滿天神佛”嗰種體系
大眾娛樂比較熟嘅天師道(捉殭屍嗰d)其實就係道教入面陰陽家嗰支發展出嚟

off topic咁多其實都係想講宗教本身都好多人為同歷史因素
佢要自圓其說肯定有得講只係正常人正常時唔會fall for嗰種邏輯
驚佢俾人渣吸乾吸淨臨老唔過得世炸
信邪教真係好癲
清水富美加大好前途信到女明星都唔做
冇記錯嘅話新木優子都係信呢個
石原好似就信創價學會
不過呢幾個好似都係屋企本身就係信徒所以帶到信
其實tom cruise都信咩科學教 上面x japan嗰個都好多人講
真係大把有名有利嘅人都會因為各種原因中招
人有時真係好難明
我想知
你唔想知自己上一頁
字裏行間睇得出佢真係真心中意左好多年
然後勁傷心…唉衝擊一定好大

Btw個位巴打中文好好
講到明推介
個位fans真係要幾咁痛心先寫出呢句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞