林二汶忠實粉絲千字長文 盡訴偶像變臉經過

1001 回覆
2904 Like 76 Dislike
你一定記不起,當年我第一句跟你說的話是:
「Hello,我今年17歲啊~」

當年在壽臣辦的翻兜前度音樂會,完場後我排隊攞簽名。有人對住自己喜歡的偶像會很害羞,我不是那種人,但我還記得快要輪到我的時候,我心跳得很快。你的歌迷不多,男歌迷更少,17歲的男歌迷恐怕得我一個。

但你一定記得,去年我最後一句跟你說的話是甚麼。其實我不肯定你知不知道那句話是我講,因為你應該認得我,但我不知道你有沒有看清楚我。所以今天我要告白:2021年的平安夜,你在麥花臣辦Sing Dance音樂會,我睇到一頭霧水,然後在一個完全冇message和冇內容的歌單下,你用〈最後的信仰〉作結。

我嬲到仆街,起身時講了一句屌你老味,嚇親旁邊一個完全唔似你fans既人。麥花臣的場館不大,主台在地面,離場時一定會經過台邊。我知道我很衝動,但我都係忍唔住,我行到最近你位置既時候(可能只有十米距離?)勁大聲嗌左句:「唔好再上TVB啊!!!」

你一定聽到,因為朋友在觀眾席都聽得好清楚。

但你繼續唱:「無奈鐵路會崩壞,方向未會被活埋……」

你的演唱會,基本上每次我都至少買兩場,首場我自己一個看,然後Boxing Day才和朋友看,我很想賣走那張飛,但當時已經免費也沒人願意接手。最後我決定為了朋友再看一次,我不想因為我的缺席而向朋友預告了這音樂會是場災難。因為上TVB台慶事件時,我沒有太大反應。畢竟,身處ViuTV不代表甚麼,而且兩邊走的歌手和藝人,也不是沒有。我本來不太明白大眾的反應,但愈想愈不對勁。為甚麼偏偏只罵你一個?

我猜,是因為觀眾一直對你都有expectation。你不會為一個對他沒有expectation的人失望,因為從不存在希望。不過是有點無奈和可悲,的確你成為了出氣筒,媒體的報導也有一點點煽動的成分,而我亦是被煽動的其中一員。但上一個電視台的台慶等同認同他的取態。好,我們先當TVB是沒有新聞台,只講娛樂。你知道有幾多部劇集幾多情節都有恐同成份,醜化同性戀?而你,(身為XXX),出席過Pink Dot並以〈Wanna Be〉勉勵無論是異同也好,都要好好做自己。你今天是不是應該把當日的掌聲還出來?而讓我們又回到現實,TVB的確有新聞台,失實偏頗的報導,我想不用google也兩隻手連埋十隻腳趾都唔夠數,更多詳情請稍移玉步瀏覽TVB的wiki專頁。

咁你上去係celebrate啲乜野?群星合唱〈我願意〉,你唱了兩句,高音唱得不穩,然後chorus又全部人一齊唱。根本就是一場圍威喂的活動,為唱而唱,為做而做。我唯有相信,當日你是藝人,但和音樂人這個身份未必有衝突。然後你公開回應說,海納百川。我心諗,你去個條川河水污染到連病毒都生存唔到。

我留言講:「TVB早排先將勁歌金曲縮短到半個鐘到冇,呢個地方真係會係一個做音樂既好地方咩?」那個時候我還覺得尚能接受,搵錢人之常情,畢竟你是基層出身,要養兩老。所以我真正生氣的時候是平安夜那場演唱會,而這件事跟上TVB台慶沒有直接關係。好差,好差,好差。你史上最差的演出,我唔明白點解又要唱多次〈電影院禮儀曲〉,姐係個首:「唔該熄左你個電話喇」,然後下句要懶幽默地:「我地而家係黎睇show架」,which你係紅館已經玩過一次,夠皮啦,而且當時我都唔鍾意。但個啲兒歌medley,失戀K房組曲,加埋你以前試過但我覺得效果唔特別理想既棟篤唱,又係想點?

點解會唱〈講不出聲〉?最最最最最令人不可思議既係,點解平安夜我會聽到農曆新年串燒歌?「每個大街小巷」?同一晚,達明係對面海伊館唱緊〈今天應該很高興〉。然後我覺得網上鬧爆你既人無資格評論啲咩,佢地有睇到呢個show?然後一定有人衝出黎講,佢上得TVB,唱到咁都意料之內。我唔想咁講啊,所以我係話冇「直接關係」,可能係「間接有關」?定其實都係「直接」只不過我唔想承認?
狗公樓主鍾意自推上熱門
大家善用不推文
隨後又傳你上大陸比賽,其實幾年前你都上過,個陣我亦都唔鐘意,但回響冇咁大,點解?你望下個日曆尋日係咩日子?而家係咩年份?而且你個次上去都只係交功課,平庸到不得了既一首歌,我從來冇loop過。但我冇再窮追猛打,因為當時你既歌仲係on quality,起碼上完去之後你都至少交出左《People Like Us》呢隻碟,唔曳,我覺得〈道成肉身〉算係突破之作。

呢個消息一直話有傳有傳,而最後的確冇你份。而事前你冇回應過呢件事,如果不屬實,點解你唔出黎澄清或者否認?係唔係其實本身真係傾好左,但之後唔知你地考慮左邊方面既因素最後cancel左?但最後你繼續擔當導師,不過去左另一個電視台。你應該知而家仲睇TVB既係咩人?

我開始冇眼睇,呢半年不斷係度同朋友傾你點點點,你知唔知你而家變到咁其實好撚困擾我?

因為我上過天堂,而家你推返我落地獄。

想起2015年,當時你應該已經認得我,因為我次次都幾乎坐最前,每隻碟都搵過你簽名咁濟,仲要天意安排我好幾次都係街撞到你。有日你突然DM問我著幾號鞋,然後托你當時既伴侶送左對波鞋比我,你話sponsor有對男裝波鞋可以送比你,於是你諗起我。無耐之後你當時既伴侶約我,我受寵若驚到不得之了,我竟然有機會同自己最鍾意既偶像見面!?

當時我地第一個傾既topic就係中文,因為你問我而家讀緊咩,我話頭先先上完文學理論既tutorial,你好奇,繼續追問,我就係袋拎左本書出黎,我話present要睇呢本書啊……餐廳係油麻地中華書局附近,我記得好難食,貴夾唔抵,但你同你當時既伴侶請左我食。當時我地約左睇戲,戲飛都已經買左,本來係一齊睇《山河故人》,但仲未夠鐘,你問我飲唔飲酒,我話飲啊飲啊緊係飲啦,最後去左逸東,我嗌左杯whisky on rock。

「啊——我〈微醺〉喇!」

於是我好唔知醜係你面前唱:「喜愛微醺感覺不要醉,夜已深,讓人期待~」

你笑得好開心,我其實根本唱得唔好,但你地拍爛手掌。我諗我地嘈得濟,而你又係celebrity,你當時既伴侶示意在場應該有人認得你,但你話好想繼續同我傾。

「不如唔好去睇戲囉,上我屋企繼續傾?」WTF?????「你有冇約過其他fans咁出黎食飯仲可以上你屋企?」你話冇,痴撚線,聽落好似我同我偶像去偷情咁。

我都唔記得左要比錢,然後我地三個人坐的士返屋企。搭車個陣,你當時既伴侶終於有機會發言,佢問我上年有冇出去,又問我咁你認唔認同某某既言論同行為?雖然我微醺,但我諗因為我份人天生好敏感,我留意到你冇咁engage in呢個topic,但我講野既時候,你同你既伴侶係一樣咁認真聽我既說話。

你當時既伴侶當時好像審犯咁,哈哈,不過佢問完一大輪,佢好似好滿意我既答案。然後上到你屋企,我地繼續飲酒。之後你話想食煙,我問你食咩牌子,你話我而家想食手捲煙。我記得係蘋果味。人生第一枝手捲煙就係你教我捲。食完煙之後,我唔太記得點解你冇啦啦拎枝結他出黎(不過其實音樂人正常都會咁?),我又搶住問可唔可以比我彈。
我係你面前唱左半首〈始於一天〉,然後你教我入正歌前個D轉Dm時隻右手應該點掃同邊下拍落去。

我仲彈左〈The Best Is Yet To Come〉既第一個bar,當時我只係識第一個bar。

記得當晚你贈左我一句咩說話嗎?

你話我好叻,你將來一定會出人頭地,但你要有心理準備將來你既成功同你想像既可能好唔同。由於事隔多年,雖然極度難忘,但原來再難忘有啲野都唔係會記得晒。不過記得頭先講呢啲已經好夠。飲到一點先肯走,走既時候我拜托你當時既伴侶幫我揸機影左張合照,你話不過唔好post喎。

走之前我地抱抱,正如你哥話齋,你好肥,所以好好攬。你問我住邊,你話夜喇,汶姨比錢你搭的士返屋企,於是你比左張一百蚊紙我。
個晚應該係我人生最dreamy既一晚,而家諗返都覺得有啲難以置信。
其實我第一次見到你係2005年抱抱良音,當時我只得10歲,但因為家姐一早已經聽at17既緣故,我知你係邊個,你同阿妹同我揮手,我本來係唔記得左呢一幕,但到後來慢慢迷你,我竟然記返起原來一早已經見過面。

其實我只係睇過一次at17,就係伊館重組個次。你記得唱〈窮得只有愛〉既時候我衝出黎同你high five,然後你露出一個表示好耐無見既表情比我睇,勁多個鏡頭都影到我,我真係好proud of自己係at17既fans。你地拆夥個陣我先中三,之前邊有錢睇你地演唱會?同當時我真係好傷心,我超級唔捨得……

但後來我先知道,你地拆夥係因為音樂取態唔同。你鍾意做流行同爵士,阿妹就鍾意電子同搖滾。阿妹用自己既生命去做音樂,做真正既Rockmui,你呢?記唔記得初出道時,15歲既阿妹話自己最鍾意既band係Radiohead,你呢?你當時話你偶像係Ella Fitzgerald,2006年世博Sing Sing Sing演唱會,solo部份阿妹唱左〈Hallelujah〉,你唱左〈My Funny Valentine〉,而係at17時期你自己既作品入面,好多人都好鍾意〈畫你〉。

點解你地拆夥之後,我會鐘意你多過阿妹?因為你張debut真係好勁,就算而家呢刻,我都係覺得《Eman Lam》好過《掀起》,但我好耐冇聽,我係唔敢聽。其實我係咪只係鍾意Eman and The HusBand rather than只係你?我覺得你突破唔到自己,成隻碟要挑剔既我會話〈仙樂飄飄處處聞〉比較失色,但冇左呢首歌,張album又唔complete。而你係你日後幾乎所有live都用呢首歌帶氣氛,我好早已經覺得玩爛左。

之後你為呢隻碟係APA搞左場Wanna Be with Eman and The HusBand in concert,出色到難以形容,我覺得你搵到屬於自己把聲,而你翻唱〈雌雄同體〉,真係好癲,往後既日子我係咁逼人聽,好多人聽完都驚歎不已。無奈之後你冇乜再唱jazz,不過做pop咪pop囉,jazz一定高級過pop咩?我唔見得係咁。而與此同時你開始八足咁多爪,做電台電視主持,寫書寫專欄,錄好多VO,甚至客串拍一兩場戲。

其實我好想你剩係focus係音樂上,但我知只係一個fans,就算我係你老豆老母,我都不能夠咁樣將自己既期望放係一個人身上,我對你要做音樂以外既事,唔係無意見,但我尊重你既決定,而且你本身做音樂的確比較小眾,唔係質疑你既歌藝,但係個市場上你唔係一線女歌手,你一定搵得唔多,咁你有其他發展,我應該都要為你高興。
而與此同時,我一直等緊你兩隻碟,一隻係你全創作既碟,一隻係翻唱碟,就算得3隻歌既EP都好(可能反而仲難)。但今日,我見到你由一個音樂人變左做artist,本身兩個身份可以共存,但你似乎連音樂人這個身份,也放棄了。Artist唔係指藝術家,而係指你身為娛樂圈的其中一員,you are reduced to a kind of entertainment only.

而你身邊其實好多藝術家,點解你學唔到其他一半?或者你隻《Eman Lam》真係能稱之為藝術品,但往後你做音樂越做越保守,唔敢試新野,去到〈Yeah〉我真係覺得唔合格,好既作品唔係冇,〈Do You Love Me?〉、〈守破離〉係掂,但愈黎愈參差。At the meantime,你係度「Yeah yeah yeah」(歌詞黎架)既時候,盧凱彤交出左佢畢生最驚世既作品——〈荒原〉。因為at17,觀眾同媒體係必然會將你兩個比較,你係永遠避唔到。直到2018年,天堂要搞場好似Clockenflap咁既音樂節,阿妹上左去做headliner。

事發翌日,你同Yoyo、菇、明哥出黎交代,你負責同記者講準備緊身後事,多謝大家既關心,菇係後面雙眼紅到傻左。其實你係故作鎮定,但唔係咁你可以點?我唔敢想像你崩潰成點,兩個月後你仲要搞一場麥花臣,我作為你既歌迷我真係好想幫你推晒d job佢,我甚至寧願你匿埋好幾年唔出聲,唔好勉強做,你一定會好辛苦。但我好欣賞你唱左Julia Fordham的〈Towerblock〉。演唱會完左之後你就剃頭,然後我地好多歌迷都話想一齊剃。

我想講當時你光頭個look好靚,特別係個年你去叱咤,劉天蘭幫你係你冇頭髮既頭上撒左啲銀粉,呢個係我見過你最stunning既look。於是你令我決定每年8月既時候,都要剃一次頭。又見到你地成班人一齊去東京撐明哥場,阿妹既離開雖然悲痛但我覺得令你地既bonding再強左好多。每個人陷入低谷都有唔同既應對方法,你係徹底絕望既時候,或者你都有諗過搵阿妹。最後,你表示因為信仰而得救。

阿妹走左一年後,時為2019年8月,你推出新歌〈最後的信仰〉,林夕首次為你填詞。我相信其中一個很大的原因是他認為就她的離開,你表現得很好,很好的人,於是夕爺想借這首歌勉勵你。而2019是一個甚麼年份在此不贅。夕爺其實寫得非常白,他寫得出「骨氣」兩個字給你,是看得起你才送給你,而你唱了。
人型豬都有fans
冇人想知呀屌
不推文先
Too long didn’t read
你又記得我的朋友XXX嗎?阿妹盧凱彤的紀念展的第一天,我趕了去Art Centre,其實都係撞彩,結果真係比我搵到你。以往每次見到你,我都會合照或者攞簽名,但當時XXX受傷送院,我拜托你寫封簡單的問候信,我請你寫:「信最後善良留在世界」

然後你再寫:「XXX,take care,早日康復,二汶上」

寫完我都冇睇阿妹個展就即刻飛的去醫院,XXX同我講可能展覽完個日都未必出得院,佢去唔到睇。幾個月之前佢同我講對你好失望,我好耿耿於懷,我覺得好對佢唔住,但明明係你對佢唔住。之後我地一齊去紅館睇你,你最後唱〈最後的信仰〉,並以〈The Best Is Yet To Come〉的伴奏作結,雖然我地唔係坐埋一齊睇,但完場後我地出黎傾左兩句,都唔記得講左咩佢就抱住我喊了,我相信當時封信同首歌比左好大好大力量佢。

但我覺得你underestimated左自己同你既音樂既影響力。你知唔知我地成班歌迷幾替你高興?〈最後的信仰〉之後,你再係阿妹留低落黎一堆demo入面揀左一首黎用,成就左〈再聚〉,阿妹既曲配上耀輝既詞同你既演繹,對我黎講重要過〈最後的信仰〉好多好多。

然後你既事業上左高峰,拎左女歌手獎,再上紅館,贏到好多人既掌聲。當年既〈北京道下雪了〉同〈驚人〉上到紅館啦,你拎埋阿妹支結他唱〈大拇指之歌〉,仲特登搵埋蔡德才奏風琴。

第一場,姐係3月27號晚,encore既時候我係個位大嗌:「盧凱彤生日快樂!!!!!!!!!!!」

其實由頭到尾我都對〈最後的信仰〉感覺不大,我覺得始終夕爺同阿妹既chemistry勁啲(在此我絕對唔係比較緊你兩個高下),而我更加鍾意既係〈守破離〉同〈初音〉。係紅館唱〈最後的信仰〉之前,你係台上表示你信左道教,所以捱過左一段極度艱困既日子,你法號為玄晞,並指你既師尊係玄武財神爺,你率領一眾同你一齊習道的學友上台唱呢首歌以之落幕。

當時我同另一位朋友睇完第二場既時候都有討論過,大家都有點感覺怪怪的,不過講到信仰呢種咁嚴肅既事,再加上我並唔熟悉道教,所以我尊重你,但其實我心中存疑。咁你有你信,你繼續唱好你既歌,我覺得就OK架啦。直到今日,我唔係事後孔明,而係我真係睇清楚發生咩事啦。

以下呢句兩句說話,幾難聽我都要照講:你個位咩師尊財神爺,神棍黎架!並預言一下:你唔好比我見到他日佢呃你錢。你係你首「新國語歌」既MV最後,有特別鳴謝呢個牛鬼蛇神。

然後見到你作為玄晞時係度做善事,派飯比長者,我同意勿以善小而不為,你覺得你默默行善緊,但面對大是大非前呢?我冇要求你做何韻詩或者黃耀明,但點解你變左(音樂學校)校長?你撫心自問,出呢首歌用意係咩,你揀左咩日子出,你唔係蠢人,我唔信你會唔明。

你上TVB之後啲人就話你將來就會返大陸再獻媚,而家比人講中晒啊,我幫唔到你兜喇!做自己音樂堅持左二十年,你中文而家叻過我,你應該聽過咩叫千年道行一朝喪?有人話2014年唱〈撐起雨傘〉時得阿妹冇你已經覺得唔妥,我再講多次,其實我真係知你唔特別會係自己音樂講社會議題,阿妹係自己既歌講同性婚姻、青少年自殺問題、核能爭議,我完全唔見得咁就代表佢咁做就比你高尚或更可取,如果你專心玩音樂唔講呢啲,我真係完全冇問題。

畢竟你都係人一個。

都冇講呢兩年你係facebook每個星期開live愈黎愈似交功課,點解你唔攞呢啲時間去寫歌?仲有無數次既撻Q,唔係facebook live就可以hea唱架,你係專業唱作人黎,如果你未練好我寧願等你練好先唱。你仲要成日笑笑口話,唔小心又撻Q。同埋我想講,我好憎而家留係度聽你facebook live班人。你老闆,成日點唱at17既歌,仲指明要聽〈The Best Is Yet To Come〉,其實你解釋過好多次,得你一個你唱唔到,你知唔知我地呢班真係鍚你既歌迷係唔會點唱at17既歌?我唔想你勉強唱啊,我心痛你我先唔想你唱。反之佢地呢?

一班係對你講忠言既fans,一班係永遠只會讚你既觀眾,你今日係唔係想同我講你揀左後者?乜你林二汶,原來只係想要呢啲咁shallow既野?
從你以前既作品同演出,我真係睇唔出會係咁。我係度再鄭重進諫多次,遠離你個位師尊。你係唔係覺得我好偏激?我會唔會成為你同你日後既fans口中既死YC?我同意我係偏激,但我冇失去理智,唔似你,雖然唔偏激,但失去左理智。

我既說話,你可以唔聽,但容許我最後轉述阿妹既說話。 2018年阿妹係海洋公園表演時,佢問有邊個係第一次睇盧凱彤既演出,傳來不少歡呼聲,阿妹話,嗱,個邊個啲就假既,呢邊都好熟面口,應該都係假。
佢笑著講:「哦,所以我既觀眾層係冇expand過既?跟住我十年都係個班人,但我好滿足,就算廿年之後都係你地,你地肯黎,我都係咁滿足。唔需多,quality好就得架喇。」

同年明哥辦明曲晚唱時,阿妹做嘉賓,她寫了一封信比明哥,我節錄其中一段:「今晚在場六百幾人都會寵愛你,因為我地係比你既善良感染既有taste既知識分子。你時常都將David Bowie掛係嘴邊,但我想話比你聽,你就係我既David Bowie。」

信最後善良留在世界個個人係你真正既師傅明哥啊,而唔係你個位師尊。

真正鍚你既歌迷唔係個班永遠都盲撐你既人。曾經有人同我講話偶像祟拜其實好on9,我到而家都唔認同,比人笑我係on9仔我都唔認同。你係我既偶像但你唔係偶像派,冇左你地,我既青春應該會好悶,唔係你地,我唔會學結他想唱歌比人聽,雖然我其實真係不諳音樂。

我亦都要多謝你,畢竟當時明哥只係打算簽你一個人,但你話如果要簽就一定要簽埋阿妹。我都好多謝你,係佢在生既時候你對佢咁好,唯一一樣我唔會質疑既就你你地之間既感情。

冇乜野我真係唔想攞阿妹同明哥個名出黎講,我好討厭「你對唔對得住阿妹/明哥」呢種論調,但正如我上文所講,講你好難避免唔提佢地。與其講如果阿妹知你而家咁都唔知會講咩,不如問,如果你有機會同阿妹講野,今日既你會同佢講咩?

林意汶,望你明察秋毫,辨清身邊人孰忠孰奸!

他日你出到隻碟係勁過你隻debut,哪怕係國語碟,我真係可以因為咁而放過你。呢個係我比你既特權。我同你講,有一日如果我去拜阿妹為師,我既遺言一定有你份,我會贈你一節詩:「悟以往之不諫,知來者之可追。實迷途其未遠,覺今是而昨非。」

你可以話我講得好過火,但你如今去到咁盡,我無辦法唔絕。

我真係唔怕自稱係全香港你第一名的男fans,我係唔係睇得自己太重?我唔覺囉,但恐怕日後你應該搵唔到一個咁真心愛你既fans。你演唱會出的那隻唱歌公仔,當時我問你點換電,你話冇電我唱比你聽,今日發現真係唔曉發聲了,what a metaphor.

呢七千字,其實我本來大可以shorten as「收皮」兩個字,但我冇咁做,有啲地方我講得好狠,但我唔係衝口而出,我唔係魯莽,我有考慮過幾時要講得過界啲。當年我送過兩本書比你架,你而家鍾意文學,咁我誠邀你拎出黎睇,係香港文學既代表作。

最後最後,我的老師提點我,要謙卑,隨時下個墮落的就是自己。我欠你一杯whisky on rock,他日我地可以不計前嫌既,我請返你飲。

那年17歲,真好。
我本身都didnt read
但粉絲寫篇野真心好感動
仲係對佢好忠心果種
咁樣出賣咗個忠粉真係.....
投資涉及風險基金價格可升可跌
一個咁嘅人竟然有個咁好既粉絲
希望佢真係會回頭是岸
Too long…

冇諗過佢有咁忠實嘅Fans
我睇咗最後佢個whiskey on rock諗起橡膠首山河故人
好SAD
見證自己偶像墮落係一件幾咁SAD既事
重點:跟咗個道教師父
恐怖fans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞