林二汶忠實粉絲千字長文 盡訴偶像變臉經過

1001 回覆
2904 Like 76 Dislike
暫時睇落

呢位朋友係2016年10月已經有like呢間“佛堂”嘅po

個師傅2018年3月叫佢弟子

二汶2019年先信呢個所謂“道教”,所以係比呢位朋友遲

東方sourcehttps://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210328/mobile/bkn-20210328004136679-0328_00862_001.html

經歷好友婆婆離世 林二汶信道教法號「玄晞」

2021年03月28日(日) 00:41

唱到《最後的信仰》時,她表示以下一番話很難講,因為真誠、切身的故事最難講:「我好少講自己生活,我係好私隱嘅人,但工作、錢、感情經歷嘅折磨同大家都一樣,你哋經歷嘅痛我都明。」她續謂2年前經歷無法形容的低沉時間,意指盧凱彤過世一事,她謂:「好大嘅跌倒,嗰時我瞓唔到,有短時間要靠食鎮靜劑先瞓到覺,但喺最壞嘅時候遇到一班人,就係我信仰嘅師傅。」她自爆信了道教:「我係道教嘅弟子,認識咗神明,演唱會、人生、學習都交畀佢,認識咗一班有故事嘅人一直陪我行落去同上紅館,呢2年慢慢好番。」隨後一班同門師兄師姐上台,她介紹自己道號是「玄晞」,最後演唱會圓滿結束。

順帶一提,
二汶第一次比佛堂貼相係2019年10月嘅義工活動
由於有受助者嘅樣,就唔轉貼了
如果條神棍走去del po先再遮樣貼

以下係個人推測:
呢位朋友有參與佛堂活動,
又識得佢兩兄妹,
至少一峰應該知情
我係外國都遇過台灣果邊嘅邪教
一開始好熱情咁邀你去坐坐,一去到係教堂,幾光鮮幾靚,勁好招呼
然後開始傳教,係咁話最近好多世界大事嘅發生令人好抑鬱又點,所以佢地教宗係令人注重心靈希望透過幫人黎令自己開心
但個教義鳩流流咁,一時又佛教野一時又道教野,跟住又話係孔孟思想

但個氣氛真係好熱情好friendly ,又話可說隨時搵佢地傾偈又盛,如果真係生活唔如意應該會覺得好warm
但我每日都過得好開心所以拎曬佢地俾我d野食就返左屋企

聽過有人移左民之後都係入左邪教性情大變,人生路不熟突然有個可以流暢溝通又熱情友善嘅群體出現係幾易中招
如果有巴絲遇到奇怪宗教/組織真係要小心
係雨傘
Fans去佢屋企飲酒係2015年

可能港豬底姐
其實我想知source
頭先搵野有隨便望但見唔到
冇㗎喇,盡做咋,唯有你自己了解多啲先可以幫到人
香港人生活咁忙,要同身邊人保持緊密交流唔係容易嘅事,亦唔係人人都願意表達自己嘅感受或者遇到嘅困難,好多人都唔會主動求助
佢幾時會中招你都唔會知,甚至你自己都可能會中
所以我係話睇嚟打個底,等有人喺你心靈脆弱嗰陣埋你身你會諗起自己睇過嘅嘢,知人地可能用緊咩手法approach你,相信可以令你有多一層保護
咁又點?屌tvb屌返大陸又有咩問題呀賤種 你露撚曬底
根據佢演唱會講法,佢2019年係最頹嘅時間
唔想理好正常
ellen 2018年8月過身

東方https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210328/mobile/bkn-20210328004136679-0328_00862_001.html

唱到《最後的信仰》時,她表示以下一番話很難講,因為真誠、切身的故事最難講:「我好少講自己生活,我係好私隱嘅人,但工作、錢、感情經歷嘅折磨同大家都一樣,你哋經歷嘅痛我都明。」她續謂2年前經歷無法形容的低沉時間,意指盧凱彤過世一事,她謂:「好大嘅跌倒,嗰時我瞓唔到,有短時間要靠食鎮靜劑先瞓到覺,但喺最壞嘅時候遇到一班人,就係我信仰嘅師傅。」她自爆信了道教:「我係道教嘅弟子,認識咗神明,演唱會、人生、學習都交畀佢,認識咗一班有故事嘅人一直陪我行落去同上紅館,呢2年慢慢好番。」隨後一班同門師兄師姐上台,她介紹自己道號是「玄晞」,最後演唱會圓滿結束。
根據佢演唱會講法,佢2019年係最頹嘅時間
唔想理好正常
ellen 2018年8月過身

東方https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210328/mobile/bkn-20210328004136679-0328_00862_001.html

重點?
都幾明顯個教對佢個轉變有大影響
個page早兩日先講咩
「自古變者皆寂寞,唯有歌者留其名
師傅,不知不覺間,己經愛上咗這首歌!加油」
佢出晒名ga la
屌佢都晒力
已封鎖會員小喇叭屌喇媽

仲有人應佢
其實唔洗講到宗教都好多洗腦嘅組織,以前有朋友中過「1040陽光工程」,未聽過可以Google 下,純粹就係令你相信最後可以攞走1千零40萬嘅一個騙局,一開頭就係帶佢去飲去食,表現到好風光咁引佢入局,入咗之後呢,其實成日都要食薯仔,一大班人瞓地下
有水魚嚟先去扮風光俾佢哋睇
連登早幾年都有個1040 post
件tvb狗煩撚到仆街

下下一大抽金剛棒阻撚住曬睇post

成日唔夠人嘈就屈人viu打手on撚99
Block係廢事見到佢啲金剛棒 得閒睇吓佢啲弱智留言撚下狗又有咩所謂
咪垃圾囉
即係你呀傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞