林二汶忠實粉絲千字長文 盡訴偶像變臉經過

1001 回覆
2904 Like 76 Dislike
2020如果唔係佢拎最女應該會係小明 果屆真係贏viu粉推佢上呢個位

同埋一堆人唔知頭唔知路 以為最後的信仰係同路人歌明明都唔關社運事

睇埋佢台灣原本壇嘢,好痴線,和合大法
其實係...
好多人好喜歡強加呢啲嘢落「偶像」度
但其實有時好好奇 你做人fans
偶像本性係點你唔係應該一早知?
仲要多次同佢接觸
呢個fans似係自己無限幻想
然後鬧人
但好多網民支持LOL
一野block7佢地算啦
小喇叭 簡淑儀 膠囊 賈雨村
呢4條 tvb 最撚忠心嘅狗已經出哂名
其實14年高登有人話過一峰係藍
不過無從稽考
篇文好sad
尤其新教某啲個別教會好似上哂腦咁
全世界有宗教信仰既人好似超過7成
Hi
佢覺得痛心,佢覺得偶像嘅言行,音樂越嚟越令佢失望。
但係其實每個人對「好」嘅定義係唔同㗎。佢所謂嘅「好」,係咪二汶所謂嘅「好」?
例如我會覺得,二汶響最唔開心嘅時候,有宗教去安慰。好過諗到抑鬱。唔算係一件壞事。我會覺得二汶如果係真心愛國,係一件好事。但係我認為嘅「變好」,對於你地嚟講又係「變壞」。
所以,每個人對「變好」同「變壞」定義係唔同。唔可以用自己把尺去量度人。

無論佢點愛二汶都好,佢同二汶嘅關係都只係偶像同粉絲,或者一個見過幾次面嘅朋友。對偶像有期望正常,但係唔可以將自己標準,強加係他人上。咁樣人地會好大壓力。
你照下鏡咪知囉 撚樣
大家都知佢老母咩料
道教本身係民間信仰演化而成
所以係神學結構上相對鬆散
其實就係情緒勒索
不過fans一向對偶像都係情緒勒索haha
幻想總是美好
佢講得好清楚 林係15年已經政治冷感
一時心靈空虛就俾人乘虛而入
好同意
不過又咁講 佢都係講自己心聲啫
好似啲劉華fans唔畀劉華拍拖咁,明星自己大可以唔理
好明顯唔係狗公囉
聽我叫喊往昔那初衷
這秒你有否顫動
又咁講一個人要用藥物先瞓到覺,都幾辛苦
如果佢無信仰,可以都頂唔順死埋
也許現在對佢來說是最好結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞