[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#92 誤中1001係咪要開post

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
LG 27GP950都唔夠sony打?
就算幾保護,佢點都有損耗
最終有日會色衰
都幾肯定
點解?sony有咩優勢?
e兩隻mon都有興趣
都冇乜點解喎都係睇review
應該係大法個FALD算法本身強
加上zone多幾倍…27GP950唔會有可能夠打…
27gp950係屬於右邊

點解咁多人買 c2既, 成42吋做電腦mon?
好大wo
其實用慣咗就唔覺大
用咗6年40吋TV當PC moon用
用慣咗之後望到32吋以下就好似對住15吋moon既感覺細到唔想用(土地問題就無計)
好奇M9用咩Panel,未有拆機片
70cm 枱 + LX + C2
用咗兩日習慣,full screen 玩埋fps 都唔暈

平時玩3A / 睇片坐開啲,文書上網盡量Window mode 其實冇乜問題
我之前用TV當moon用都係windows mode多
特別係啲game 行windows mode之後改隻game regedit 行1920x810 類似21:9 screen咁玩
50CM深 LX +隻打直副mon
不過打FPS要拉埋塊鍵盤板出黎
edge lit點同大法fald打
LG nano ips反應快啲同細緻啲
電腦mon太貴 15k得576zones
唯有平平地買12k的c2
因為萬左右OLED 144Hz 仲要出細size 42吋
唔係我張枱唔夠大,我都想出。
如果佢出32吋真係想衝
去到c3 c4應該有可能
暫時都係技術難題
我諗32” OLED應該都係Monitor 嗰邊出,TV 32”冇肉食

文書Notebook / Gaming Notebook都向OLED 發展,今年ASUS Acer 新機都標配OLED(雖然大部分廠都用Samsung Panel),反而Monitor 仲係LCD
巴打咸片有無得分期?
有無巴打要M28U
上年8月買
我用緊aw3423dw都做到34吋,似係panel 切裁/成本問題多
真係睇LG/三叔願唔願做同埋巿場係咪真係有需求
邊大 唔夠位擺就訂造過啲傢俬
細尺寸弱d 有可能細到某個尺寸 性能已經唔合格
Lg就光度下降
三星就色域下降
LG有出27 同32 OLED monitor
27 LG 27EP950-B 美馬都要hkd 2萬幾
塊肉好難咬
其他牌子拎咗呢塊panel出mon 賣三份一價錢
索尼大法好
不過8999香港閪價真係

仲要唔知香港幾時開賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞