[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#92 誤中1001係咪要開post

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
amazon買幾錢港幣?
自己睇
我個條唔work
你係邊個款
3款都有
C2 --> desktop : x-tech
ps5 --> hdmi 2.1 switch : x-tech
hdmi 2.1 switch --> C2 : lite
hdmi 2.1 switch --> sony tv : maya
ps5 > C2呢
DCI-P3係咪要個mon高光度先有用

用sRGB明明黑位仲好分明

轉左DCI-P3黑位全部黑埋一大塊

乜撚都睇唔到
ps5-> switch ->C2咪x-tech + lite囉
其實都冇咩分別啦,我買xtech係貪佢細條
因為DCI P3係戲院用,唔係家用
Gamma 2.6
過飽和同埋gamma問題
你用DCI-P3色域睇sRGB色域內容就會過飽和加深色
所以我成日話冇sRGB MODE 嘅MON係伏
一般Netflix Disney+係咪都係用sRGB睇就得
SDR=sRGB/rec.709
HDR=DCI-P3/REC.2020
我用maya (dp 轉hdmi 2.1 adaptor) c2 > desktop
唔得...
咁姐係sony 隻M9 都唔揀我
DCI-P3係咪要個mon高光度先有用

用sRGB明明黑位仲好分明

轉左DCI-P3黑位全部黑埋一大塊

乜撚都睇唔到
過飽和同埋gamma問題
你用DCI-P3色域睇sRGB色域內容就會過飽和加深色
所以我成日話冇sRGB MODE 嘅MON係伏
咁姐係sony 隻M9 都唔揀得
可能sony搞得掂
現時最好嘅PS5芒是咪M9
20系開始先有DSC
平時用唔開好啲, 因為有啲app會lock fps, 郁mouse嗰陣會變疾, 不過有個option可以揀淨係fullscreen app先開g sync
M9未見到實物冇得評個Screen,但唔可以打直同較角度真係on99,加埋個濕鳩三腳架,即係焗人買vesa mount
香港實物都未有
M9 定32fp好
原來c2 開pc mode 睇字會差少少

唔怪得有人話睇windows clear type差
買Mon最好去邊度睇?
https://youtu.be/GNF2YMuITr0

我見外國已經有實物
香港其實出唔出
2022年仲用緊垃圾1080p mon
抽到PS5想換個靚mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞