[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#92 誤中1001係咪要開post

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
想問下有冇人C2 42/48上左mount?
主要想知會唔會成日郁佢

定係排牆算
*掛
屌佢,睇中一堆Mini led mon
144hz, >1000 nits, >1000 local dimming zone
竟然要2皮
真係逼人買oled tv姐.....2部TV都買到了
mon 有 pd (90w) 有咩用?
呢個port就係拎黎供電俾mon用?
4K, 文書用
DELL S2722QC $3799
暫時睇左呢款, 可以一戰?
或者有無D 平D既款求推介
主要駁notebook 用
out到signal 既同時叉埋電
有WFH需要既話
moon有usbc位就好有用
我由384 zones 1000nits ips mon轉oled tv就是爽
有印就 call 保養,一係換到時嘅新 OLED 電視 / 電腦 mon
換咗 C2 42 之後,諗唔到仲要揀 OLED / QD-OLED 以外嘅理由,除非你要細 size mon
我前排京東自營 望到隻innocn mini led mon
27" 60hz hdr 1000 有typec
$2999 人仔
正價 $3999 人仔

剛剛 漢科拿左黎做$4999
上大陸網睇好似用友達面板, 唔知係未友達2.3

可以cc先
(我知大陸野 不了, 當睇下啦)
應該係友達OC面板+自製mini led背光
呢個價用唔到友達原廠mini led
買呢D mon同賭博冇分別
notebook 用就可以一條線搞掂晒叉電同display 轉岀
另外有d芒有埋KVM功能既可以插埋d keyboard mouse 落隻芒到用
點開cleartype?
用C2睇特別立體啲?
喺開始到search就得
像素調光強勁之處
每粒像素都可以獨立控制光暗
所以好立體
C2連PC
有咩最佳化設定要搞? 記住先
記得之前有人講過 不過搵唔番
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c2-oled/settings
條片係C1既但係篇文就話大概都係果d setting 所以冇拍到C2既片
https://youtu.be/AnkszAOTWpc
呢個post已經變左oled tv討論區
大陸牌得ktc叫正常少少
LG SONY有印保養唔包, 除咗dell隻qd oled, 不過qd oled壽命長啲(應該)
事實上冇咩mon值得討論,來來去去都係嗰幾隻, 大部分人都用4k, 喺香港買hardcore打機mon嘅人應該佔極少數. 就算有都俾人水鳩曬去買垃圾zowie tn
因為真係無野值得討論
唯有等mini led成熟啲先有得打
Micro led就起碼五年後先有了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞