[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#92 誤中1001係咪要開post

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
btw ergotron去淘寶/amazon jp買會平啲
應該係水貨
之前粉嶺有間9980
但聽聞42水賺唔多
盛澤都已經冇做
想問如果純睇劇/戲 唔打機
係咪揀VA 好過IPS
ultrawide mon flat VA 好少選擇
純睇片點解唔直上oled
喺日馬執咗隻LX+轉換背板
平美馬一大截
如果M9係32"就好
唔太識
Oled 好似壽命短啲易燒印?
oled預三年換一部
睇點用
易燒印係因為亮度高+靜態畫面
打直唔到又轉唔到,舊ps5腳攪到冇得放soundbar係mon底,仲有較低個mon會前左
上 Ergotron LX
SDR 較0亮度 上網用DARK MODE
wallpaper都用純黑
屌 咁幾靚都冇用
等唔到Sony出32
屌隻321uqr or x32fp算
咁進取
我10亮度 唔用dark mode
用正常wallpaper 每1分鐘自動轉1張
再加自動隱藏task bar同icon

睇SDR同HDR片開100亮度
睇sdr片有時唔夠光我都會㩒win+alt+b轉hdr mode 100亮度
平時0亮度我覺得都夠光
0亮度其實都夠好多人用
仲有其他習慣嘛 又轉wallpaper又剩
我都知一用完就返唔到轉頭所以唯有唔用
太煩啦皮幾嘢買返嚟又要就住
我成日開住Mon成晚 呢啲唔岩我🤣
wallpaper engine 自動轉
唔想轉wallpaper可以用純黑
oled黑到好似無著到個mon咁我覺得都好靚
0亮度理論上靠TV本身個PIXEL shift功能都夠做
做埋其他野係買個保險
姐係轉wallpaper會好啲?
純黑 or 定時轉wallpaper
原本都係slideshow轉wallpaper,琴日買咗wallpaper engine玩,因為42吋仲有好多地方用唔到,加上oled唔想好似之前咁左中右幾個視窗fix住,就長期有三分一個screen空咗
入手27GP95R 兩個星期,今朝出現左條紅線係mon 中間
call完LG維修之後,lunch完左之後無左條線
有無師兄知咩事
LG 黑魔法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞