[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#92 誤中1001係咪要開post

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
lcd IPS HDR同oled差距真係好大
mini led起碼有ipad pro水平先收貨
咁細尺寸放到2500區
32m 吋mon 係咪要過萬區?
Lcd開hdr
漏光幾勁幾倍
想問點解冇人推PG32UQX?
係咪因爲太貴?
利申冇爲擺C2
好貴買到2部c2
*位
想講屋企人唔鍾意韓國panel
覺得啲色太鮮艷
唯有自己買mon
唔計amazon
香港邊度有vesa 300x200 adapter賣
去森林啦,USD50免運,買兩條真2.1HDMI線,再加塊adapter啱啱好,快靚正
預設鮮艷姐
可以自己調低
電視自由好多
同埋sony都係用lg oled panel

冇hdmi2.1
冇Dolby vision
如果C2 出32"就好,應該好受歡迎
仲要冇快速lcd
Woled細尺寸難整
密度高 光度低
長知識了 下次有機會就咁做
呢個係較咩setting可以改善?
Color Depth
Tones down or up the colors displayed on the screen. The closer to 100 the deeper the color.
見philip 27E1N8900 都係OLED 4K
估計LG 技術應該唔難,
係有心人用電視打入monitor市場
呢款係日本JOLED面板 RGB OLED技術有D唔同
LG 白光OLED
嗰隻係冇白色subpixel嘅oled(好似係)
短命過woled
聽說LG白色pixel只是用黎刷亮度,所以27E1N8900高亮度不高
27E1N8900小範圍都有5百幾nits
Full screen 有2百幾nits贏woled
但WOLED高亮度會有色域衰退問題 RGB OLED冇呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞