[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#92 誤中1001係咪要開post

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
終於買到部Ps5 打算用ASUS VG289Q
有冇巴打都係用緊 除咗個喇叭差少少 有冇特別咩缺點?
各位巴打,小弟想要一個2k >=144hz 嘅mon
50%打機 25%文書 25%睇戲/睇動畫

暫時睇緊 aw2721d/ pg29qm / Samsung G7/ 27gp850-b

想問以上選擇邊個好?定係有其他更加好嘅選擇?
應該點樣睇個MON岩唔岩用個上牆mon臂? 驚換左用唔返舊臂
睇VESA呢項,多數mon 都係100*100,除非無VESA
Ergotron個website有得比你揀返個mon model睇用唔用到
我都用緊Ergotron HX wall mount
原來你要用返舊arm
咁主要睇vesa個規格係咪一樣
重量差幾多
缺點就係各方面都唔突出 唔知佢呢個價位嬴d乜 有冇巴絲打解答
好 未諗到買邊隻27吋好
落咗單42C2今個禮拜送,睇吓淘寶個vesa轉接到唔到得切
放心實到得切

等左成半個月,7月頭都唔知返唔返到貨..
想問下 excel表 係唔係 update 到 今年?
請問點解我依到少咗個整數縮放(integer scaling)嘅option?

Gpu: 3080
Mon: 27gp95r
準備由1080p mon 入手4K mon (睇緊Dell P2723QE) 個Mon 我都同時會用黎打PS4 / Switch, 用4K mon 顯示既話會唔會好濛?
原來macOS 下個version support HDMI 2.1 4K120Hz 可以買C2了
唔係
好耐冇update了
升降
90%dci-p3
Dp hdcp2.2
咁大鑊 會唔會濛得好緊要? 都已經2022年唔諗住買1080p mon 啦
LM 等消費券到時即刻買個ultrawide
就好似你1080P mon睇720P/540P咁
MON應該做唔到整數縮放
你之後換PS5咪得
UHD唔會話濛得好緊要嘅 係坐得近會見到粗粒啲咁
你唔好買個1440p完全唔啱比例嘅就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞