大家點睇 HONDA STEPWGN SPADA e:HEV

1001 回覆
16 Like 13 Dislike
Serena Epower 定 Stepwgn ehev
好難決定
大昌:冇所謂
出面D風都係吹話9月會有新Serena E-power, 等得既咪等下先
講油秏, 我估新E-Power應該強好多
一部舊款, 一部新款, 唔難決定啦
有新買新, 有幾難
如果多行平地咪epower,多行山咪stepwgn。睇youtube話epower上山舊電唔夠做,要引擎轉到好勁好大聲咁發電。
正解
Serena ePower同Note用同一副偈, 注定冇力
但都會stepwgn架啦
eHEV慳油好勁

題外話12月toyota alphard都出新40系 棄v6轉2.5 hybrid
唔知係咪RAV4 hybrid果套
所以我上年尾試完Serena 無買
因為我日日都行山路多
2021年九月已經吹c28 而家都未公佈 香港賣得都23年春天
大機會係新Xtrail嗰套超大力epower
唔知油秏做到幾多, 如果一缸油行到1000km咁上下我夠晒
X-Trail e-Power 2WD models quote fuel economy 5.07L/100km on the Japanese WLTC test cycle. Five-seat 4WD versions manage 5.43L/100km, with seven-seat models slightly worse off at 5.46L/100km.
Serena正路都係2WD前驅啦, 當佢55L一缸油, 都真係有機會做到
順帶一提今代Serena epower 寫wtlc test 係 18km/L
即係5.55L/100km

Stepwgn spade ehev wtlc 係 19.6km/L
即係5.1L/100km

所以講epower 慳油多ehev 好多係唔多正確
睇數據又真係差唔多, 但epower得1500cc既話, 牌費又平返D
希望快D有資料同實測可以比較下
epower就轉款,應該下年年頭會公布,日本網嗰邊話舊款賣到9月就停
仆街皇冠無hybrid
Serena又未改款
睇黎Stepwgn係目前較好選擇

所以我唔等日產喇
D油好貴
有得落訂未?落幾多?
VIP day落左20000訂
落完個心情平伏曬,唔洗日睇夜睇
今代真係好靚
發佈嗰陣個個屌到仆街, 依家變左好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞