Top Gun Marverick 壯志凌雲:獨行俠劇透討論區

1001 回覆
72 Like 10 Dislike
當然英文好過中文
不過其實我唔介意香港用壯志凌雲
好那有型個名
捍衛戰士就收皮
【到底《#壯志凌雲:#獨行俠》可以有幾好睇?】
#到底可以有幾好睇系列
1. 重要的事要講三次:一定要睇IMAX! 一定要睇IMAX! 一定要睇IMAX! 我好耐冇講呢句:唔睇IMAX不如唔好睇!我幾肯定呢套大家會唔止睇一次,但無論你睇咩版本都好,一定要睇最少一次IMAX!我要睇多次4DX!如果唔係有疫情,真係買機票去台北IMAX睇多次!
2. 當IMAX認証機濫用後,下下成套都IMAX鏡頭,真心好耐冇睇過咁正嘅IMAX片,我可以話係自Dark Knight之後最佳IMAX效果,超過一個鐘IMAX鏡頭唔止純粹玩畫面,而係有劇情需要,完全展現到場面嘅浩瀚震撼!
3. 近年IMAX鏡頭就算俾老蘭玩,都有機會剪到好凌碎,呢套一到IMAX鏡頭就直落,空戰追逐場面精彩到不得了。外評冇講錯,IMAX畫面完全親歷其境,好似玩緊超逼真模擬飛行器咁
4. 外評又拎《末日先鋒:戰甲飛車》之後最佳暑期電影嚟講,全因成套戲都係嚟真,就好似《末日先鋒》堅炒堅炸架車咁,真到一個地步你好似感受到佢重力;果種刺激感睇到有種心跳加速,散場後仲未喘息嘅快感;IMAX主觀鏡頭點止睇到有離心力咁簡單
5. 視覺效果已經夠勁,音響效果更勁,開場航空母艦演示,再轉接返主角出場,配埋最熱血沸騰嘅經典主題曲,已經係一場音效演示,更加唔好講之後連場訓練同空戰場面
6. 最癲係成班主角都嚟真,令畫面說服力更強。你睇MARVEL睇星戰都有好多大場面,係會爽呀,但你知果啲係CG,呢套全部飛行場面聲稱冇電腦特技,果種臨場感係一場超完美體驗,都明白點解套戲堅持唔上串流,只會浪費台前幕後心血
7. 老老實實第一集我冇咩感覺,但呢集唔止呼應到第一集故事情節,都由第一集人物延伸到個故事;唔會大灑狗血,喺你估到嘅套路入面大玩故事延伸同劇情驚喜,呼應返第一集故事,壓軸重頭戲文武兼備好精彩,絕對好睇過第一集
8. 作為一部超男兒熱血嘅戲,其實套戲有好多位可以做到「政治正確」,但唔知係咪都叫誕生得早(原定2019年上畫),冇夾硬加啲政治正確元素,係實實在在一套娛樂片,呢一樣係今時今日好難得,睇得好舒服
9. 「靚佬湯」設計太多「不可能的任務」,呢個故事應該係所有「不可能的任務」嘅總和,上一集訓練場面居多,今集一切訓練都為呢場「不可能的任務」設計,編到你點睇都覺得冇可能做到,令受訓場面都好好睇;壓軸一戰堅睇到扣人心弦,又有估唔到笑位
10. 當佢玩到咁之後,事先張揚上太空拍戲,到底《職業特工隊》第七八集佢仲有咩可以超越自己,兼俾驚喜觀眾?
https://www.facebook.com/jackyheimovie/posts/pfbid0o5KZ8h7vRN7QwzLQVhsEDvwHf1qfDeMozpwoJGYQ1YHvw8qG4L7Kc51HSiGyhGhol
係咪吹替版同原版都有上?
不嬲都覺得中文好過英文喎
英文四圍都有 中文又型又靚又稀罕
由佢話上個日我就一心諗住番香港睇
又可以睇香港字幕
點知又延延延
再唔係就隔離隔離隔離
4d 版無字幕
Imax 無吹替 好似係
期待度極高
聽晚再見
睇完先再上水
I feel the need
你明明係朝早睇
晏晝晏晝
等大家都睇到咁上下先
我仲要等多幾日
呢度聽日應該瘋狂劇透
係 所以我到睇完個日都唔睇留言
希望唔會爆post
真係要睇吓反應如何
如果真係爆你又未返嚟我再開
今次我身邊啲朋友冇睇開
都話睇到啲影評變到有啲期待
好 不過我印象中湯佬啲戲啲post 多數1個起2個止

the need… for speed, ouch
好正
雖然有少少bug
去緊睇早場
點解放假都唔訓耐啲
朝早睇高先 下晝睇IMAX
睇左既巴絲們有咩評價
普通場有無野送
一直都好膽心媒體同觀眾評價會好兩極
睇完,想問下點解F18 有喲後面要坐多個,但另一部又唔使?
睇早場既完場未??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞