【集思廣益】運動手錶 邊隻最好??

655 回覆
15 Like 10 Dislike
真,我兩隻都用過
佢apps好用
aw跌完一下就爆左面 仲要補錢
仲未計apple care,起碼我用落爽好多
我有用AW游泳池,夏天日日游都冇問題
我都有Garmin instinct 同vivoactive跑步,但係最順手始終係AW
你搞到我又心思思
結果99%時間係AW….返工,放假,游水,跑步…
以前去外國跑馬拉松都係用Garmin,但係最後幾次都係AW加一個app叫rungap就夠用了,因為AW太方便,去日本又可以用Suica,電量都勉強夠跑一個馬拉松
講開又講,我用嘅係AW5 cellular,疫情下電話跟身嗰cellular己經冇乜用,啱啱電話plan都轉左唔support AW嘅台了
游水有無自動休息??
定係每個圈都要自己禁制停佢?
游之前set泳池長度就得,游嗰陣會自動detect轉身,乜都唔洗做
應該係自動暫停,會計到你划水時間
THX! 你搞到我想買AW...
因為買SE平1000 最CONCERN既游水都做做相同既野既話..
GARMIN 好多FUNCTION我都唔太用到
如果用SE,其實幾抵玩,我覺得好過玩Garmin
Always on 其實冇乜用架
仲有,我用garmin vivoactive 或者 instinct 加 iphone 加 airpods pro跑步聽歌會斷線,AW就當然冇問題啦
比你毒到........
AW用戶多 副廠野多
好似真係好過G
可以先買SE 等Garmin 再成熟啲先買

SE 抵買
但今年有傳出apple watch se 2

買Garmin 主要係我經歷過長途轉機 (飛南美)搵唔到叉電位 (俾人霸哂)同雙修方便我轉番用android 先買

加埋唔係咁想入Apple ecosystem
唔係掛......不過重有3-4個月又出新, 依家買SE都好似唔太抵
唔急唔洗買住,最緊要先運動,冇錶咪照跑照游
唔講方便,係咪一樣準先?
講真啦
用錶底CHECK我覺得唔係準
不過買隻錶分分鐘用幾年 難講之後會唔會上高山 落深海
有咪當REFERENCE, 無咪由佢
想知係咪準,可以睇佢啲REVIEW.

https://www.youtube.com/c/TheQuantifiedScientist

但係我好認同你係,理得佢準唔準,又唔係要做世界冠軍。
無論做咩都好,換衫落場最緊要,其他乜都係其次。
其實只為參考,冇理到有幾準
有諗過試Galaxy watch 4,不過電量好似仲差過AW,等下一代算了
AW要每日一充呢下最唔好
見大家講咗好多, 我都有戴運動手環/錶, 都多運動,
主要對硬件既電同技術要求高啲

Samsung Gear Fit pro2
多年前產品, 日曰叉電
正常都唔會係呢個年代買, 點解要提 ?
因為實測過唔同牌子既跑步機同呢隻手環既心跳率, 99% 同步率, 證明三叔技術達到應有水平, 睡眠監測都幾乎晚晚測到, 可惜呢個系列無後繼, 不過三叔其他手錶或手環應該都買得過

小米手環 4
除咗核電, 無樣掂, 運動功能唔多, 睡眠監測從來冇一晚有成功測過, 垃圾中既垃圾

華為 watch fit
四方型錶, 專 for 運動, 勁多運動選擇, 日日做運動電量都可以 6 日左右一叉, 心跳率同跑步機有 95% 同步率, 睡眠監測一般, 喎係晚晚測到, 最大缺點係有電話黎只可以 cut 唔可以接電話, 最大敗筆
用左1年Garmin fenix6 平均6日差一次電
Weekend 行山就兩日一差(長開GPS行 行完6hr都仲有3-40%

諗緊入多隻fenix7
請問Venu 2 pro 可唔可以回覆whatsapp
AW 玩得精係幫到你生活好多,工作用得着嘅話都好難捨棄佢,可惜真係每日一次叉電
Connect iPhone 唔可以真接覆
Connect android 好似可以覆預設文字

但好似可以係錶到call Siri / google Assistant 覆

我成日凝住隻錶會監聽

同埋佢係plus
gw4只可用an機
ios 唔用得
佢個圈好吸引 可惜無得用 唔係我一早買左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞