【集思廣益】運動手錶 邊隻最好??

655 回覆
15 Like 10 Dislike
多數係泳池, 少量跑步
心水係
APPLE WATCH SE
GARMIN VENU 2 PLUS

APPLE可唔可以做到每游一個池就自動休息? 定係都要手動?
GARMIN好似可以自動, 方便好多..

唔該大家
一個星期3次以上運動就Garmin啦
Apple充電真係太麻煩
APPLE係咪無運動都要1日1叉?
GARMIN 就做運動先1日1叉?
日本業餘工藝師既名作, 小弟點會買得起
睇親都想笑
認真POST 唔該
我係garmin forerunner 945
1星期跑3次1個鐘
大約1星期充1次電

蘋果你唔開GPS都日日充
開埋我估半日1次
不過唔係AW用家,等其他人答你
THX!
無TOUCH MON唔覺得煩?
咁易無電
你GPS長開?
因為我只考慮GPS版, 如果都咁快無電, 唔太好用
一日一叉,電話都要啦,而且臨瞓前放上叉電架,第朝就滿電,我覺得無問題。如果太介意咪garmin囉,不過同iphone無咁好互動
我都有隻Garmin Venu 2
反而用得最少就係佢
雖然我自己用緊Fitbit 但如果二揀一一定係Garmin
Garmin
Apple watch 日常生活方便但運動唔friendly
Venu 2 series主打indoor 運動多既

outdoor唔多,但跑步游水大路都有既
問題係indoor 既data fields,Garmin做得唔好(gym,睇落去係support超大量既動作,但都唔準,都認唔到動作)

如果聽樓主咁講做outdoor,應該買Garmin 其他series比較好,或其它sport watch
平時習慣無開gps 但我係買可以講電話/上網嗰隻

嗰陣揀apple watch係因為跑步嗰陣想唔帶電話都可以連耳機聽歌,打電話之類,同埋我喺apple watch連咗張八達達落wallet,試過唔記得拎電話出街都有錢使下咁
garmin對我黎講主要function係
24小時心率計,步數,GPS跑步,來電通知,偶然藍牙聽歌(聽180bpm拍子)
其實佢都可以wtsapp msg pop out,但我覺得好煩熄左
有冇touch方面係睇你期望隻錶做D咩,我自己覺得無touch無所謂

AW唯一缺亦都係最大缺點就係充電問題
所以佢唔係我考慮名單入面
游水應該用唔到touch mon啦
可以LOCK MON
試過純禁制既GARMIN 覺得唔好用, 所以想要TOUCH MON
明白 THX
因為想要TOUCH MON + 禁制
GARMIN都唔多
一係就好貴既EPIX / FXXX 7
大路INSTINCT / FORRUNNER都無...
係呀 Venu2跑步模式就好簡單
戶外跑 室內跑,無Forerunner分咁多種
數據紀錄無都Forerunner咁詳盡
真係要睇你對 跑步既數據要求係點
費時你3千蚊買左個小米手機都做到既野咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞