【集思廣益】運動手錶 邊隻最好??

655 回覆
15 Like 10 Dislike
255有地圖?
SORRY, 255係冇地圖的
但聽聞GARMIN個香港地圖西西地
外國唔知

https://www.garmin.com.tw/minisite/forerunner/forerunner-255/#spec
以上係比較表
對我黎講最大差別係個MON,其他分別唔重要
如果會長途使用的話,255未必夠電量
就算新買係夠,過一兩年電池老化都未必夠
差$1000,比我會買955
廢事心思思想要TOUCH
運動時手濕都係撳實體多,但日常戴果時我諗TOUCH係好用D
地圖當附加功能算啦
得幾廿MB 可以有幾仔細
用慣 Google map 已經覺香港 Apple map 好廢

以前用 here map (Bing map)都唔錯
但0幾年後由幾百MB 俾人bam 到幾廿MB中國香港地圖

知咩事啦
Thx 今日訂左955 等埋消費卷可以攞貨
想問下 255嘅whatsapp 通知 ,電話來電 ,係咪可以即時睇到msg內容 同邊個打黎?因為工作需要 唔想有miss call,但d評測 utube片又好小睇到個實際情況
想用消費卷買咋
我人在外國,平時唔會戴的,有機會出去行山跑步先用
其實255冇地圖嘅話,個GPS有乜用?淨係話你知座標?
好多錶唔可以係錶到睇地圖

GPS 係記錄你個地方路線
再加電話app內地圖先睇到有關記錄

但有啲比較智慧啲嘅錶好似Apple watch, garmin Fenix / 955就可以係錶到好似電話咁當地圖用
諗住入手garmin venu 2,主要日常生活,偵測睡眠同步數,跑下街咁,預算3000以下,適唔適合?
華生 差唔多最平佢 35xx
適合 不過加小小上plus喇
買左v2p個幾月 依架得放假先帶機械錶
我好似無咩機會用到語音功能
想問埋巴打有無推薦喺邊度買?
T-Rex2 最近更新有得玩埋導入軌跡
唔該晒!
冇現貨要訂呀?
因為我要下星期先有時間去買
有冇人知955用地圖點先可以仔細d,平時行山用電話app hiking trails 好準好仔細
係咪要dl d appa先得,Garmin 內置好似好雞,得10幾mb

同埋用gps係咪要連住電話先準
V2p 順啲
值得俾多幾舊

之前有巴打係旋轉$2500-$2800
想正式啲就時X廊
地圖仔細呢點呢該冇
官方預設
你當額外功能會冇咁失望

GPS 係由隻錶獨立發出
唔關電話事
個好處係大部份chur 錶電唔chur 電話電
同埋出去跑步唔洗帶電話

電話係因為有sim 同附近多發射站先準
錶直接連衛星,加上香港建築密度高同有蓋地方多
有差距好正常
但garmin 已經叫準
旋轉係Carousell?
我見有啲又平又可以一齊去專門店兑換,有無伏
都係,我試過跑步都好準,track到個路線
一齊去買就無伏啦
應該係大家減0比佢換既
用955踩單車 我個人嚟講幾滿意
有冇邊個地圖app好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞