【賣樓保平安】低調置業討論區(48)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

有得打拳

下半年有萬8新樓
下半年有萬8新樓

食下午茶

低調下午茶聚

Ok

留名

紀惠集團行政總裁湯文亮撰文指,有朋友話兒子剛入大學,想用他的安老按揭支持兒子買新樓,因為有地產商願意為那些俗稱逆按揭的安老按揭與新樓按揭一併計數,並稱之為「順逆按揭一條龍」。

湯文亮指,不明白物業市場一片好景,地產商賣樓點解要賣得咁急。不單打年輕人主意,更打他們的父母主意。他支持父母幫助子女買樓,但首先要子女們供得起,不過現在有很多買樓的年輕人,除了要父母替他們付首期之外,每月供款亦打父母主意,還要動用安老按揭的每月收入替他們供樓。樓價上升還有一線生機,樓價下跌就一鑊熟。

他突然想起徐小鳳的名曲「順流逆流」,其中有一句歌詞「不相信未作犧牲竟先可擁有」是相當應景,雖然現在大家都話買樓靠父母是新常態,但這限於有能力的父母。要動用儲蓄以及安老按揭每月收入來幫助子女買樓是不正常態。

用逆按揭供樓,痴撚線

誠哥汁都撈埋

係咪得我一個覺得誠哥用心良苦 我覺得完全無問題喎,逆按起碼可以俾父母住到百年歸佬,相反要父母去加按借財仔去幫子女上車,還唔起真係隨時俾人收樓一齊訓街

其實個元朗新盤位置幾好
old news
巿建局宣布取消需求主導計劃

先焗人買大西北新盤
再益畜牲/紅底收市區地

一箭雙鵰呢
想問下巴打,收樓當日會唔會整條鎖鏈鎖門?

我冇

Ok

留名

啱啱同裝修師傅傾完
佢話我買嘅磚quality 幾好,再問完我價錢話我買到好野

啱啱同裝修師傅傾完

wiki 王個post特別多負皮

好多玻璃心

擊中要害啩?

Link pls

https://lihkg.com/thread/299475/page/8

個post入面大把人仲支持話咩見唔到希望所以不如唔好儲
仲話人倒果為因

又話要選擇work life balance, 但又同時吊樓貴 仲有人話咁樣無問題
自己選擇左條易行既路, 又要吊世界唔幫佢
真係留言都廢事

有無希望都要儲錢!
如果是無希望,應該更加要儲錢,就算是離開香港,都要有錢洗。
啱啱同裝修師傅傾完

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞