【賣樓保平安】低調置業討論區(48)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
長實地產(01113)執行董事趙國雄一向唔放過任何機會推銷樓盤,今日公布荃灣海之戀·愛炫美開價時,透露自己早上獲邀出席石崗閱兵儀式,之後特登乘搭西鐵前往尖沙咀開價。

佢仲話,今次係自己第1次乘搭西鐵,講到呢度,當然把握機會力sell西鐵有幾方便、有幾快,順便sell下個盤位處西鐵站上蓋嘅優勢。佢話自己睇住隻錶計時,由荃灣西鐵前往尖沙咀只須14分鐘,反映荃灣好方便,仲話下次會考慮建議政府於荃灣閱兵添!

叫佢朝早返工時間試下搭西鐵

+X哥話記得準時到公司
今朝睇完 真係幾靚下

park yoho有車既話真係一流
成個區都係低密度
空氣又好

我覺得就算冇車 交通都好方便

今朝睇完 真係幾靚下

成個區都係低密度
空氣又好

如果係九龍區入去
係錦上路搭的士實快過元朗

淨係錦上路去元朗都4,5分鐘
今朝睇完 真係幾靚下

成個區都係低密度
空氣又好

如果係九龍區入去

如果係九龍區入去

電單車
再講一次,Park Yoho Genova離開元朗西鐵站3公里,步行冇可能,唔係揸車有架小巴出去,7蚊位,不過人多嘅時間唔知要排幾耐?
【連創新高】吳先生:梁振英當政五年 樓市好糟糕

從事貿易行業的吳先生指,梁振英當政這五年,樓市係好糟糕,除了樓越來越貴,亦越起越細。同埋插到針的地方,不論交通及空氣情況都用來起樓,「起到嘅就起,完全冇諗過交通問題,連停車場都拆埋起樓,政府部門冇協調,係好失敗嘅地方」。

香港現時經濟不差,但居住的質素卻惡劣,蚊型樓政府又不去管制。但世界冇一樣永遠升上去,樓市一定會有爆煲一日。新政府主觀願望想紓緩樓價問題,化解矛盾,有心但有冇力𠵱家難講。如果大陸資金繼續湧入,香港政府是無能力可以阻止。他希望新特首林鄭可以夠魄力,解決鄉事利益,找到棕地用來發展住宅,好過起插針樓。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56897735&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170630
【連創新高】差估署:樓價升逾1% 連升14個月

政府官方樓價指數續創新高,差餉物業估價署公佈的最新數據,本港樓價連升14個月,更連續7個月創歷史新高。今年5月份私人住宅售價指數報333.1點,按月升1.15%,升幅為近四個月最少。而在過去14個月,樓價累積升22.73%;單計今年首5個月,樓價則升8.36%。

其中實用面積431方呎以下的A類單位,最新售價指數報369.3點,按月升1.09%。實用431至752方呎單位按月升1.18%,報317.3點。

住宅租金指數方面,上月報180.8點,按月升1.06%,為過去8個月最高單月升幅,再創新高。今年首5個月,租金累升4.15%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56895238&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170630
我新買個單位都冇放過盤,只係之前混吉嘅aa搵我講過買咗,唔使介紹樓盤比我,今日問我放唔放租,有2組客想租
再講一次,Park Yoho Genova離開元朗西鐵站3公里,步行冇可能,唔係揸車有架小巴出去,7蚊位,不過人多嘅時間唔知要排幾耐?

68F $4.5

如果係九龍區入去

電單車

電單車好危險,真心唔建議

68F $4.5

半個鐘一班

68F $4.5

我下午4:30走等咗10分鐘先上到車,位置就一定吊腳,配套唔齊,接受到嘅話自住OK

將來退休,諗得過喎

將來退休,諗得過喎

等到你退休個度起到新市鎮咁嚕
咁講真你要咁靚環境又低密度多綠化 仲要唔係貴又唔算離市中心好遠 其實都算係咁喇

將來退休,諗得過喎

咁可以三年以後換樓去住,老實講佢升你住緊近鐵路一定升,隨時係近鐵路嘅升多啲佢升得慢,或者係跌佢跌多啲近鐵路跌少啲,有件近鐵路住緊點都係到時換過去著數,仲唔使食佢啲A組B組,我就係咁同我個aa講,呢啲盤適合自用唔適合投資收租
咁講真你要咁靚環境又低密度多綠化 仲要唔係貴又唔算離市中心好遠 其實都算係咁喇

百貨應百客
但談唔上交通方便

百貨應百客
但談唔上交通方便

慢跑去元朗站我要廿幾分鐘,返工行路去元朗站絕冇可能
租客對於view唔會係最重要,反而係要交通方便,有鐵路站喺附近幾分鐘腳程一定易租好多
【連創新高】楊先生:想樓價跌一半係天方夜譚

住公屋、在醫護界任職的楊先生指,過去數年政府所做的樓市沒有成效,對小市民上樓無幫助。他認為可以嘗試增加空置物業稅或租金管制,因不少人都是將樓囤積,當樓是投資工具,希望可以令租金有下調,樓價有望可調整。他直言想樓價跌一半,「但我都知係天方夜譚」,因為近年都是外資炒起樓市,要外資爆才有可能。

他打算結婚後搬出去住,坦言未有能力買樓,都是租樓,現時要月租1萬元以上的單位才住得落人,租金幾貴,「如果住劏房新樓係好折墮」。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56897865&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170630

//連登仔
回流客返港賣樓!破頂呎價1.2萬沽粉嶺名都 (19:25)

on.cc東網專訊】二手樓價高位不跌,個別屋苑繼續破頂。六福行黎樹森稱,有外國回流客特意回港,打算沽出在港渡假粉嶺名都單位套現,單位為6座中層G室,實用面積369方呎,開價438萬港元放盤,即日反價7萬元,以445萬元售出,實用呎價約12,060元,屋苑呎價首破1.2萬元創新高,約5年帳面升值約1.07倍。

http://m.on.cc/nc/fin/20170630/20170630192529fi.html
【連創新高】楊先生:想樓價跌一半係天方夜譚

住公屋、在醫護界任職的楊先生指,過去數年政府所做的樓市沒有成效,對小市民上樓無幫助。他認為可以嘗試增加空置物業稅或租金管制,因不少人都是將樓囤積,當樓是投資工具,希望可以令租金有下調,樓價有望可調整。他直言想樓價跌一半,「但我都知係天方夜譚」,因為近年都是外資炒起樓市,要外資爆才有可能。

他打算結婚後搬出去住,坦言未有能力買樓,都是租樓,現時要月租1萬元以上的單位才住得落人,租金幾貴,「如果住劏房新樓係好折墮」。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56897865&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170630

//連登仔

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞