【賣樓保平安】低調置業討論區(48)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
返完凌晨既 IT狗 返到樓下開信箱,原來收租間樓既管理費又加左十幾個 percent
九龍灣得寶實用 288 而家收我 $841 仲貴過自己住北角實用 411 收 $810

我一直講我驚加管理費仲多過加息,只有加冇減,息係有加就有減,管理費單向只加唔減
返完凌晨既 IT狗 返到樓下開信箱,原來收租間樓既管理費又加左十幾個 percent
九龍灣得寶實用 288 而家收我 $841 仲貴過自己住北角實用 411 收 $810

我一直講我驚加管理費仲多過加息,只有加冇減,息係有加就有減,管理費單向只加唔減

得寶咁貴既收得
留名一身蟻
PARK YOHO Genova買家:張生稱自用可買 (15:17)

on.cc東網專訊】新鴻基地產(00016)元朗錦田北PARK YOHO Genova的買家張先生稱,用樓價2成做首期,買入2房單位上車。他說,目前樓市與97年不同,息口差好遠,有需要自用就是合適時機上車。

http://m.on.cc/nc/fin/20170701/20170701151714fi.html
想結婚上車
睇住個樓價,好大壓力

其實個個最初都係咁架,加油

不妨一邊儲錢一邊了解定個市場先,其實有時可能自己夠錢但自己唔知

我本身睇開荃灣個邊,爵悅庭樂悠居
依家升到仆街

我都有朋友睇緊個邊

想結婚上車
睇住個樓價,好大壓力

不妨一邊儲錢一邊了解定個市場先,其實有時可能自己夠錢但自己唔知

依家升到仆街

周圍都升
細貓hibor升到上0.49啦
Molamola

【賣樓賀回歸】換樓客陳生:香港樓價高 圍到數就去!

新地(016)元朗新盤Park Yoho Genova今日首日開售,換樓客陳先生斥資近700萬元買入一個三房單位。他指,自己原先居住荔枝角,他認為,Park Yoho Genova鄰近的環境理想及空氣好,而且地盤面積大、交通配套亦方便,認為價錢合理。

他透露,今次會做小額按揭,「之前嗰間已經供甩,(會全數投資落呢一間?),係呀。」!被問到怎樣看本港樓價,陳先生認為現時樓價高,但強調「自住無所謂,能力之內、圍到數咪去囉,唔需要再諗喇。」

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56901410&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170701
【賣樓賀回歸】預600萬買兩房 首置女經紀:樓價幾時都貴

新地(016)Park Yoho Genova今日首輪發售234伙。自稱地產代理的申小姐,今日陪客人到場揀樓。

她表示,其客戶並非本地人,成功買入一伙。申小姐又稱,自己屬首置人士,認為樓盤價錢合理,屋苑環境亦好靚,因此今次自己也有入票認購,持353號籌,但未輪到揀樓。她計劃買入一伙,自住投資兩可,而自己只買得起兩房單位,樓價預算600萬元,須向銀行承造八成按揭。被問到樓價高企,她稱樓價幾時都貴,惟資金缺乏出路,不買樓不知道資金可作什麼用途。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56901367&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170701
想結婚上車
睇住個樓價,好大壓力

依家升到仆街

我都有朋友睇緊個邊

就是我
想結婚上車
睇住個樓價,好大壓力

依家升到仆街

我都有朋友睇緊個邊

就是我

相認post
想結婚上車
睇住個樓價,好大壓力

依家升到仆街

我都有朋友睇緊個邊

就是我

相認post

咁啱嘅
我都同你講過位置,價錢,新舊,一定要捨棄一樣
啱喇你入黎追返置業post
二手成交:天頌苑居二市價 售385萬 (16:44)

on.cc東網專訊】祥益地產營業高級區域經理黃肇雯表示,天水圍居屋天頌苑日前錄得1宗居二成交個案,是次買家為外區客,原業主於2012年以約145萬港元 (居二市場價) 購入上址,持貨4年多,轉手帳面獲利逾倍。

據悉,上述所錄成交單位為N座低層8室,實用面積645方呎,日前獲一名外區客垂青,買家鍾情該單位內附靚裝,且樓價符合預算,加上社區配套不俗,遂決定以385萬元 (居二市場價) 購入作自住,實用面積計呎價5,969元,屬市場價成交。

http://m.on.cc/nc/fin/20170701/20170701164445fi.html
今日去左果欄睇樓
如無意外應該會簽得約

恭喜倫巴
【賣樓賀回歸】Park Yoho Genova A組賣唔晒 大手客僅掃43伙

【賣樓賀回歸】Park Yoho Genova A組賣唔晒 大手客僅掃43伙

即時財經 2017-07-01 09:16:12 HKT

A組結束,圖為成交消耗表。(蘋果日報)

售樓處㨂樓情況(蘋果日報)

登記時段9時開始,準買家陸續報到參加抽籤。(蘋果日報)

九龍站ICC的售樓處(蘋果日報)
新地(016)元朗新盤PARK YOHO GENOVA今日7.1回歸20年賣樓,推出234伙發售,上午9時開售,先做最多可買3伙的大手客。市場消息傳累積收約4,800張入票,超額約20倍。

【上午11時56分】
據消息,大手客選購單位最終數目為43伙。

【上午11時13分】
可供A組認購的60伙未能沽清,據知獲選購單位約41伙。

【上午11時】
消息指,截至11時,大手組別已有41伙獲認購。

【上午9時45分】
消息指,A組有約21枱客到場。

【上午9時】
位於九龍站ICC的售樓處,登記時段9時開始,準買家陸續報到參加抽籤。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56899654&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170701

A組硬食2間或以上,即係投資,嗰度租值唔高,出租難,暫時睇屬樓價易跌難升類,如果尺價10500還有人會搏,但高層嘅已經12000-13000,冇特別view,交通不便,投資嘅都唔傻吧

連埋大埔道AYA 唔好賣,反映市場都仲係好理性,樓市仲有排玩

事實咪當人懵嘅,PYG呢個盤適合唔趕返工,屋企開工,退休人士,無業遊民(例如我)自己用就無妨,趕開工唔好諗佢

agger
趕返工就無謂
尋日睇下點去都覺得轉拆

今日去左果欄睇樓
如無意外應該會簽得約

`
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞