【其實唔難】王維基:藐視年輕人攞上位、上車難做藉口

292 回覆
81 Like 124 Dislike
其實佢講得岩,所以年輕人應該減少消費, 咪撚再幫襯 HKTV mall
我公司呢十年黎人工升升跌跌
最近問番d老屎忽 原來10年前人工仲高過而家少少
咁十年前樓價同而家差幾多
難同易係相對架屌你老母
難同易係相對架屌你老母

如果我早十年出世
我拎住同一份糧半年就儲到錢上車啦
咁果陣難定而定難呀王企業家
難同易係相對架屌你老母

如果我早十年出世
我拎住同一份糧半年就儲到錢上車啦
咁果陣難定而定難呀王企業家

因為他們「根本冇儲蓄...

呢句真係好中,
好多人都係咁,
有啲仲要欠一身咭數...

你睇下嗰啲易借易還, 越開越多就知啦...

呢句真係好中,
好多人都係咁,

我覺得王講得錯唔晒 假設樓價爆煲回落返去正常水平

冇儲到錢既人就真係得個望字

Ps:首先樓價要回落去正常水平先

有五百萬系手我移民去泰國做皇帝啦
要慳錢 不了

呢句真係好中,
好多人都係咁,

屌果啲係on9
根本一個正常用錢嘅正常人都買唔到

呢句真係好中,
好多人都係咁,

佢點知人地冇積蓄?唔夠買樓就話人冇積蓄咁武斷,冇數據就亂吹學咩人做生意?而家做生意講大數據架,你估以前咁易?蝕死你呀王生,叫佢魔童冇錯,行得麼呀嘛。

呢句真係好中,
好多人都係咁,

佢點知人地冇積蓄?唔夠買樓就話人冇積蓄咁武斷,冇數據就亂吹學咩人做生意?而家做生意講大數據架,你估以前咁易?蝕死你呀王生,叫佢魔童冇錯,行得麼呀嘛。

我有儲
但家一成按都收緊咗
而家D樓做八成又要食保險
七成加埋其他集費都一百萬
WIKI講得好,為左儲多D錢唔會再幫襯HKTV MALL

呢句真係好中,
好多人都係咁,

教人做人係可以, 首先要+x級數先
真係好恐怖 所有人上左岸就會離地到咁撚樣,呢個係咩現象

世上無免費午餐,個個買樓都係儲錢儲得好辛苦,未上車既連登仔日日幻想樓價會跌5成比你,你自己唔儲錢等個天打救你最離地果個味你囉!

會唔會係未上車既人先最離地呢?
佢拎到牌都幾肯定做第二間tvb
奶共奶到雪雪聲

佢本身就係政協啦,係天真同傻先會以為普通人唔奶共會做到政協
反屌佢果啲人根本不知所謂,你日日呻難推個波俾社會、俾依個世代,咁咪正中啲老屎忽下懷,係呀乜都難上樓難、上位難,咁你班後生要生存一係做打工奴隸一係自殺重頭黎過,等班有錢嘅老屎忽立於不敗之地

最好就係等你地忘記,做人係可以去去不斷嘗試、不斷追求理想。
真係好恐怖 所有人上左岸就會離地到咁撚樣,呢個係咩現象

世上無免費午餐,個個買樓都係儲錢儲得好辛苦,未上車既連登仔日日幻想樓價會跌5成比你,你自己唔儲錢等個天打救你最離地果個味你囉!

會唔會係未上車既人先最離地呢?

To9tally agree

香港電視(1137)上市20年,適逢香港回歸廿周年。王維基接受《信報》訪問稱,從沒後悔所作的每一個決定,認為香港仍是一個很好、自由的地方。他又寄語年輕人不要只懂抱怨上位、上車難,要做好準備、儲錢、發奮,「因為未ready而去投訴社會唔畀機會,我唔係好贊成呢種態度。」

訪問中王維基講到時下年輕人只懂埋怨,而不做好準備。「Package Lau」上身的他表示,不同意年輕人難上位、難上車的說法,「好慳都買唔到樓,你先同我講啦」。他認為就算樓價跌三、四成,很多年輕人都上不到車,因為他們「根本冇儲蓄,我係藐視好多年輕人,攞咗呢個藉口去放棄自己」。

除了批年輕人沒有儲蓄外,王維基又指他們缺乏發奮的心態,「大部分嘅發奮係逼出嚟,但香港已經冇咗呢個逼嘅環境」。他認為要創業成功就不會有work life balance,「呢樣我又藐到飛起…冇一個成功嘅創業家係有work life balance,成功咗之後唔好講」。

由搞電訊到搞電視,直至今天搞網購的王維基,用「痛苦」來形容現狀,網購業務現時每日蝕約60萬。不過他表示從不後悔,因為自己每件事都盡了力。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56882274&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

睇儲錢post 就知,
好多都話一年5 6萬不如唔好草

一年5﹣6萬都算多啦

但一年5 6 萬 首期起碼都要10年先有

你唔係諗住儲2 3年就有 6 70萬下化

邊個發達國家/地區可以儲2 3年夠首期 我想移民
後生仔上進返工: 無前途,我地後生個陣出黎創業捱,而家呢班溫室小花真係唔識闖世界,淨係識靠現成野.

後生仔創業: 而家d後生好高騖遠成日諗發達,好心就安安份份打返份正經工啦.

後生仔打頹工安份守己: 而家d後生真係無上進心,對自己要求咕低,淨係識打份頹工,唔肯離開comfort zone,香港交俾佢地就死.

後生仔邊打工邊創業: 而家d後生真係豬黎,淨係識搵錢唔理政治,又無思考能力,水平真係低.

後生仔從政: 而家d後生好心就唔好出黎搞搞陣啦,腦荀都未生好就從政,成班發夢做總統係到搗亂,正一廢青.

後生仔讀書: 而家d後生讀咁耐書都唔知為乜,我地個陣咪又係得小學畢業,擺明就係借讀書逃避現實.

後生仔乜都唔做: 正一廢人,淨係識怨呢樣怨個樣.

人依種生物永遠都係要踩低人抬高自己
佢講既野唔可以話錯,但一竹打一船,而且得罪哂支持自己既最大群眾,明智咩
唔睇買樓依個話題,其實條友所講嘅心態都唔係冇道理

假設現實中有個你想達到但機乎冇可能嘅目標,你好撚努力去做任何野去達成佢,話唔定真係一朝一日會比你成功左。就算唔成功你都叫ready左,一有機會你就可以大叫一聲飛雲

係嫁啦,機會唔一定有,但你唔ready就一定冇

重點係先向內求再向外求嘅心態

記住我唔係講緊買樓

睇左6頁終於有個似樣既留言

成個post入面班人現實對自己既要求同態度係點基本上一眼睇晒 唔洗reply我話自己幾發奮幾努力 呢啲過到自己過到人

不過我淨係見到一堆仇富但又唔諗下人地句說話背後有冇道理囉

科技進步左,資產可累積,重要付出等同既努力換同一樣既野,反智。

奇怪既係,要不斷研發既科技產品越黎越先進但越黎越平。必需品無質既進步反而越佔收入越多。
人工長期低增幅,物價樓價 不斷飛升

上一代闖出來的禍 由下一代埋單

轉一轉工或者升一級都肯定高過樓價增幅啦,自己唔搏唔好埋怨

屌你屎忽啦,你話轉就轉,你話升就升咩!!! 轉工升職都係講機遇,唔係你話就一定博倒囉,ON9

呢句真係好中,
好多人都係咁,

邊個刺激消費整到銀行負利息?
成個消費模式咪又係上一代上左位想賺盡諗出黎。其實後生發生乜事上一代就最無資格講,全部都係你地教出黎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞