【賣樓保平安】低調置業討論區(48)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
小弟來緊想換3房單位
希望650實尺左右
想住番九龍區,駁一程小巴去地鐵站都ok
會所/景觀開揚當係bonus
樓價預800-850萬
暫時睇緊牛池灣曉暉花園

唔知有邊d屋苑好住又符合到我要求
懇求各位巴打比d意見,指點一下小弟,萬分感謝賜教

再推一下,懇求巴打們指點

巴打有無話要咩要求
例如要咩區
自己/屋企人返工返邊頭
要附近有咩?
九龍咁大好難答你

唔好意思
小弟觀塘番工,太太就近啓德果邊
由黃埔到藍田都好滿意
附近5-10分鐘路程最好多野食,有超市同街市更好

唔洗唔好意思
大家一齊討論下
似乎應該綠色沿線最O岩你?
有無話追求新樓定舊樓?
同埋需唔需要就小朋友/ 未來小朋友校網?

介唔介意居屋?

居屋既話土瓜灣欣榮花園可以留意,800萬應該買到7xx實呎,校網又好,未來有沙中線

利申:非AA,只係住開紅磡土瓜灣

補充下:欣榮花園係房協起既私樓
呎價唔知點解比同區屋苑平一截

巴打有無話要咩要求
例如要咩區
自己/屋企人返工返邊頭
要附近有咩?
九龍咁大好難答你

唔好意思
由黃埔到藍田都好滿意

唔洗唔好意思
大家一齊討論下
有無話追求新樓定舊樓?

介唔介意居屋?

居屋既話土瓜灣欣榮花園可以留意,800萬應該買到7xx實呎,校網又好,未來有沙中線

全家住欣榮,創意爆不停

巴打有無話要咩要求
例如要咩區
自己/屋企人返工返邊頭
要附近有咩?
九龍咁大好難答你

唔好意思
由黃埔到藍田都好滿意

唔洗唔好意思
大家一齊討論下
有無話追求新樓定舊樓?

介唔介意居屋?

欣榮叫夾屋 好似係比居屋高少少 而家無左呢樣野 我果陣都奇怪點解咁平

巴打有無話要咩要求
例如要咩區
自己/屋企人返工返邊頭
要附近有咩?
九龍咁大好難答你

唔好意思
由黃埔到藍田都好滿意

唔洗唔好意思
大家一齊討論下
有無話追求新樓定舊樓?

介唔介意居屋?

有錯勿屌
想問下而家想買居屋都要等白居二開番先買得?
定其實好多巴打都有果張暫准買賣紙?

Thanks

巴打有無話要咩要求
例如要咩區
自己/屋企人返工返邊頭
要附近有咩?
九龍咁大好難答你

唔好意思
由黃埔到藍田都好滿意

唔洗唔好意思
大家一齊討論下
有無話追求新樓定舊樓?

介唔介意居屋?

有錯勿屌

Thanks

要睇你買未補地價定已補地價
己補地價嘅自由買賣,等同私樓
未補地價嘅,只有兩種人有資格
1. 公屋住户或即將獲派公屋,已過最終資產審查人士(就咁排緊隊果d唔關你事)
2. 之前抽中左白居二資格人士,好似抽中要一年內買,個資格會過期

巴打有無話要咩要求
例如要咩區
自己/屋企人返工返邊頭
要附近有咩?
九龍咁大好難答你

唔好意思
由黃埔到藍田都好滿意

唔洗唔好意思
大家一齊討論下
有無話追求新樓定舊樓?

介唔介意居屋?

有錯勿屌

Thanks

要睇你買未補地價定已補地價
己補地價嘅自由買賣,等同私樓
未補地價嘅,只有兩種人有資格
1. 公屋住户或即將獲派公屋,已過最終資產審查人士(就咁排緊隊果d唔關你事)
2. 之前抽中左白居二資格人士,好似抽中要一年內買,個資格會過期

thanks 巴打,又解答左我一個好大既迷思
好緊張呀 下下星期收樓

好緊張呀 下下星期收樓

唔駛裝 重好新淨
蘋果日報,唔好再比呢啲專欄出post 啦,資料又錯,計算又錯,按揭又錯,完全係誤導。好似你咁講係呀2008年三百萬依家係六百幾萬,但果陣三百萬已經係大單位唔係上車盤。去到30幾歲大多都以家庭入息,男女朋友或夫妻總入息去計,以呢個計算已幾每月四萬幾五萬,而630萬七係按揭比三成首期係乜黎,熟讀下依家按揭條款先寫啦。

小二 花生
好緊張呀 下下星期收樓

唔駛裝 重好新淨

蘋果日報,唔好再比呢啲專欄出post 啦,資料又錯,計算又錯,按揭又錯,完全係誤導。好似你咁講係呀2008年三百萬依家係六百幾萬,但果陣三百萬已經係大單位唔係上車盤。去到30幾歲大多都以家庭入息,男女朋友或夫妻總入息去計,以呢個計算已幾每月四萬幾五萬,而630萬七係按揭比三成首期係乜黎,熟讀下依家按揭條款先寫啦。

小二 花生

好緊張呀 下下星期收樓

唔駛裝 重好新淨

小二 花生

低質
學術討論,點解全球樓都升,新加坡跌
好緊張呀 下下星期收樓

唔駛裝 重好新淨

好似話新加坡7成公屋?
好緊張呀 下下星期收樓

唔駛裝 重好新淨

好緊張呀 下下星期收樓

唔駛裝 重好新淨

好緊張呀 下下星期收樓

唔駛裝 重好新淨

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞