【賣樓保平安】低調置業討論區(48)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

自住2年

交通好方便

347實用

咁同自爆有咩分別?

小弟來緊想換3房單位
希望650實尺左右
想住番九龍區,駁一程小巴去地鐵站都ok
會所/景觀開揚當係bonus
樓價預800-850萬
暫時睇緊牛池灣曉暉花園

唔知有邊d屋苑好住又符合到我要求
懇求各位巴打比d意見,指點一下小弟,萬分感謝賜教
小弟來緊想換3房單位
希望650實尺左右
樓價預800-850萬
暫時睇緊牛池灣曉暉花園

唔介意舊同鑽石廳可以留意下黃埔,雖然座數多但全部唔高,感覺無咁壓逼
【交投慘淡】將軍澳公屋劈價兩成 僅售128萬

【新增影片】
世紀21將軍澳鄺志輝表示,昨天七‧一假期,將軍澳錄得一宗公屋真劈價成交,300餘呎單位僅售128萬元。單位為翠林邨高層30室,實用面積349方呎,昨以綠表價128萬元易手,呎價3,668元,樓價及呎價創屋苑逾一年新低。房委會成交顯示,對上一宗同面積單位成交,去年10月以160萬元售出,呎價4,585元,是次成交較之低兩成。

另外,翠林邨一個實用面積365方呎未補價公屋,今年3月以150萬元成交,呎價亦要逾4100元。

代理表示,單位早於2010年已放盤,當時叫價85萬元,但業主並非積極賣樓,至2015年封盤﹔至去年7月重新放盤,叫價調高1.2倍至188萬元,惟乏人問津,至上月10日,叫價已調低至165萬元,月底再減至138萬元。直至昨天回歸假期,一名上車用家大膽還價,至128萬元成功執平貨。業界認為,目前二手樓交投低迷,業主心態有所回軟,加上樓價升幅已倍計,部份業主不介意少賺離場,買家不防大膽還價一至兩成。

賣方2006年僅以13.76萬元買入該公屋,仍賺114萬元。

代理補充,今次劈價賣樓業主,屬換樓性貨,據聞已買入日出康城單位。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56905289&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170702
小弟來緊想換3房單位
希望650實尺左右
樓價預800-850萬
暫時睇緊牛池灣曉暉花園

唔介意舊同鑽石廳可以留意下黃埔,雖然座數多但全部唔高,感覺無咁壓逼

黃埔花園嗎?
小弟唔會嫌三嫌四
去搵下有無盤睇先
多謝巴打推介
小弟來緊想換3房單位
希望650實尺左右
樓價預800-850萬
暫時睇緊牛池灣曉暉花園

黃埔花園嗎?
小弟唔會嫌三嫌四
去搵下有無盤睇先
多謝巴打推介

也可以試試麗港城
啱啱得閒特登行下現崇山商場,領匯場冇我想像咁差,有間marketplace同 759,仲有唔少啱既食店,有金滿堂甜品簡直係大好

反而覺得不足既係冇間家品鋪同埋做開鎖家居小工程果d - 我估隔離黄大仙中心同對面新光應該有

咁既價大把選擇

啱啱得閒特登行下現崇山商場,領匯場冇我想像咁差,有間marketplace同 759,仲有唔少啱既食店,有金滿堂甜品簡直係大好

反而覺得不足既係冇間家品鋪同埋做開鎖家居小工程果d - 我估隔離黄大仙中心同對面新光應該有

咁既價大把選擇

有層未補地價既居屋
如果而家補返地價賣出去換私樓有冇SO?
有層未補地價既居屋

點解唔直接賣出去要補地價先??
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識
但唔係要補左地價先可以賣咩?
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

未補:賣俾綠表, 補咗:賣俾任何人,補價唔洗自己俾,可以由買家補
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

我估手續上可以一次過做晒買賣兼補地價,不用先攞錢補左才賣
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

未補:賣俾綠表, 補咗:賣俾任何人,補價唔洗自己俾,可以由買家補

岩岩上恆生睇而家值4.2M
如果賣比綠表都係跟返市值?
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

開兩個價:綠表價,自由市場價

理論上自由價應該係綠表價 + 預計要補既地價
但現實上綠表價可以 mark up 多少少,因為綠表買家容易d 做九成上會
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

上網睇係補左個價,你賣綠表按番折扣價或近來成交賣
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

正解,係可以同時
我買果間就係咁
上手業主補地價同成交同時做
成交期由2個月變3個月,會比較長因為要房署做野
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

你參考埋你個屋苑最近既成交同地產AGENT而家放緊既已補地價盤, 定你自己既心水價. 個價係計埋補地價既價錢.

好似話政府估值冇咁進取.

Thanks 咁多位
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

綠表你要扣返你層樓補地價果個數呢
當然你綠表照叫已補地價果個價都得架,叫2000萬都得架
願者上釣咁解
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

你參考埋你個屋苑最近既成交同地產AGENT而家放緊既已補地價盤, 定你自己既心水價. 個價係計埋補地價既價錢.

Thanks 咁多位

不過而家補左地價去買私樓好似唔係太抵. 一來你只會換更細既單位, 二來有D人會選擇樓價低水時補地價以賺取將來補地價既升幅

如果而家呢一刻想換大O既,無可避免又要再供
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

正解,係可以同時
我買果間就係咁
上手業主補地價同成交同時做
成交期由2個月變3個月,會比較長因為要房署做野

一樣 我做2個半月多D成交
但1個半月已經話OK左,但我按揭都未出晒
所以都係KEEP 番原本日期成交
其實係邊度可以睇到公/居屋補地價要幾錢??
有層未補地價既居屋

細佬對呢方面無咩知識

Thanks 咁多位

不過而家補左地價去買私樓好似唔係太抵. 一來你只會換更細既單位, 二來有D人會選擇樓價低水時補地價以賺取將來補地價既升幅

其實都真係要計下數,如果補完4.2M
咁未補應該得3M左右
如果你買番同區咁上下大既私樓,首期應該夠既,不過就要繼續供
一係轉區,買大D不過遠D又平D既,咁手頭都多番D錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞