[PC/PS]Final Fantasy XIV Online(49) 6.1 絕龍詩 | PVP牙狼復刻

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
大約3x~4x%,過50一定overheal
healing 灰0 仲驚過99
講噤耐即係唔識睇log
正路岩晒機制,無人死都唔會heal99
人地隻heal99可能係神補一隻救全家
我隨手篤入入去睇人地零式

https://www.fflogs.com/reports/6wJhLgjzfNM4VYKq#fight=1&type=healing&start=242705&end=654084

兩個灰heal
一個overheal 51.8

係咪打得差?
睇overheal唔準
係都睇active
係,應該兩隻healer啲ability技疊埋左,可以再晒啲技
正正常常唔追log 既人, 無死過人咪算係咁囉
慳啲技*
作為玩過下補師既人
我聽到你講睇heal log/overheal 真係得淡笑
打得好既補 healing 基本上會係灰既 同dmg log個數成反比
overheal 係睇隊友情況會40 到60 浮動
你咁講 heal99係救全家 已經遇全隊係豬隊友既特例
全隊神隊友一齊刷log就唔係特例?
average players一定少過top players
average 一定多過top players
遇到豬友機會大好多喎
咁佢真係要反省下
by the way 玩學灰9果個
佢係暫時絕龍賢者最高輸出
應該又係特例啦
如果佢睇到你既評論 專注下heal log應該可以更上一層樓
你個例子,係兩隻healer溝通下就解決到既問題
我就未打過絕龍詩,入面有咩機制點處理都唔知
評論唔到佢打得好唔好
兩隻補師自己打到橙字
加埋都有橙字咁都叫打得差
咩機制唔明
咁通例 野團消化

預有有豬隊友 安全d放多幾個gcd 補 個overheal過左50 係打得差唔差?

唔預豬隊友 按佢自己計劃好既機制去補
另一隻補又夾到時機 個overheal 低過50但healing 灰 又係打得差唔差?

上面兩個情況係相反架喎 但按你講法都係差架
放棄
正常消化有豬隊友,通常唔會令你overheal過50
我反而見得刷log團overheal過50多,特別係白魔需要打花

第二個情況,係打得好

我一直講要仔細睇個log,來分個player打得好唔好,所以要考慮埋heal log
我就比較少見零式兩隻補會慢慢溝通分技
以我理解佢地PH BH都有個概念知咩機制自己需要個補量係幾多
最多都係開荒時會傾下盾同減傷
而家就頂多4後半終幕會講下邊個先後主力
其實見到同場兩隻補都打橙 亦無死過人
就算唔洗睇heal log都已經知兩隻補用左最少資源發揮最大效益
咁都叫打得唔好咁呢隻game應該無幾個人打得好
係呀,所以兩個overheal都偏高,本身佢地用ability技來補係免費既,有剩咪用多啲
你睇幾多個log團,好多時隻ph overheal都過50
做補真慘 好彩棄左
去盡d補岩岩好又比人話唔補
見有時間有空間拎多個補技護住豬隊友個patpat 又變overheal

heal log都要比人執出黎
直接睇佢個damage log 高低已經得
遇豬隊友死要2400既 個damage log已經會低啦
噤我改下口
佢地係打得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞