飛一次大阪,談了一場六天的「同地戀」

1001 回覆
1132 Like 33 Dislike
「如果我有事,都唔會搵你,搵咗阿森啦。」

「咁我走啦。」

「你咁易嬲架。」

「我都無嬲。」

「喂,點解你要寫到咁慘?好悲觀咁。」忽然她話題一轉,讓我有點接不下去。

「......可能我本來就係悲觀嘅人。」

「我唔鍾意咁慘。」她抿著嘴不滿地道:「做人愁眉苦臉好咩?」

她飄著車,經過一個女人抱著嬰兒,嬰兒凝視著BoBo,她對嬰兒擺起鬼臉,逗得嬰兒哈哈大笑。

「笑先好嘛。」

「咁我又未去到愁眉苦臉嘅。」我為自己辯護一下。

最起碼我相比叔本華,是樂觀100倍。

「明明就苦瓜乾咁,BB都笑得好睇過你。」

「BB得意嘛。」

BoBo眺望著遠處問:「喂,你好鍾意你個ex架?」

不知為何,唯獨這一題,我不太想回答。

「嗯?」

良久後,我才回答說:「嗯,咁當然架啦。」

她的腳步倏地停下,站在超市的中心,不少人在我們身邊穿過,她緩緩地問道:「究竟人係因為鍾意而鍾意?定係因為失去而鍾意?」

「重要咩?」

「我覺得重要。」

「我覺得我自己係前者,其他人唔知。」我回答。

她沒有說話,繼續闊步向前。

「咁冷淡嘅.......」我問,答完得不到任何回應。

「你都仲未答我問題。」她轉身向後說。

「我咪答咗囉。」

「我唔係指哩條,我係指機場問你嗰條。」

時間又再靜止,心臟又再漏拍。

「重要咩?」

「我覺得重要。」
好好睇
我都想失戀去旅行

(利申:無女

去旅行就算啦 唔好失戀
好好睇
次次都比gay廉啲標題吸左入嚟

認真咩 我畀人話過好多次我改標題好廢無人入

我通常唔睇作者名就入嚟
睇睇下好睇再睇返作者名先知又係你

心諗又係你個死西樓
再出
今次冇斜字?

睇下之後會唔會有
前幾日同女朋友係大阪返嚟

神戶個夜景好正

神戶好靚我好鍾意
好甜蜜呀同女朋友去
應該第一次睇樓豬故,留名先

我成日見到你個名

你可能認錯人,寫故果個係涷檸啡
Btw 有馬溫泉真係好隔涉,果陣我帶住兩老都轉到頭暈,去一次已經夠

其實去太閣溫泉 係火車站門口有shuttle搭過去

係呀 不過因為地圖話行5mins 選擇咗行

然後行咗一粒鐘
gay廉係時候睇下真正既流星

你陪我?

知你gay啦

黎緊8月13有象限儀流星雨
約下班fd去睇?

你唔陪我架?
再出

正評推post加速
Bobo好明顯係player黎
live左
文呀

呢啲咁易撩唔識既人既女仔我都麻麻

But個故幾好睇

Agger

Agger

唔係啦

心諗又係你個死西樓

死gay佬
留名
08:35 a.m. 大阪府大阪市中央區 難波

我們三個人在前一晚約定好,每天都要九時出門,免得太晚出門,找不到香港人。

阿傑是最早起床的那一個,早早就較好鬧鐘,準時刷牙洗臉,然後叫醒我們。

魯迅在《吶喊》自序中,表明要喚醒鐵屋內沉睡的群眾,喚醒群眾的事業是艱難的,就像八十多年後,我們要弄醒眼前這個睡死夢生的阿包一樣,遊戲難度是Inferno級。

「裝睡的人是最難醒」,如果你認識阿包,你大概不會說出這一句話。

「喂你唔好咁懶訓啦,琴日我夜返都早起過你。」

我跟阿傑用盡方法,也無法令他醒過來,因此足智多謀的阿傑想到一招,就是找阿包身處香港的女朋友幫手。

「我記得日本之前做過一個實驗,只要係耳邊講一句說話,佢就一定會醒。」阿傑說。

「係咩說話咁勁?」我問,竟然有說話的威力如此強大?

「但哩句說話有特定對象,就係要係身邊嘅另一伴。」

「另一伴?咁係講咩?」

「嗰句說話就係:『我睇咗你手機啲訊息啦。』」阿傑說。

我們馬上按照計劃而行,聯絡阿包的女朋友,她回應倒也快速,而且大方地錄音給我們。

阿傑就帶著錄音,把手機放在阿包的耳旁,而我則在一旁拍片記錄。

「我‧睇‧咗‧你手機啲訊息啦........」阿包女朋友的聲音響起,可是他仍然沒有反應。

阿傑早有準備,他一早叫阿包的女朋友錄三段不同語氣的錄音給他,果然是智者。

「喂,我睇咗你手機啲訊息啦!」

「阿包,我睇咗你手機啲訊息啦~!!」

到第三段錄音時,阿包終於驚醒,用了零點零秒撲去檢查手機。

我和阿傑笑得肚痛,差得跪在地上。

「點解我聽到我女朋友把聲嘅.......」他迷糊不知所措地問。

好了,我們可以出門往奈良去,開始我們第二天的行程。

[第二天]09:30 a.m. 大阪府大阪市中央區 難波車站

心諗又係你個死西樓

死gay佬

酒店嗰晚你明明唔係咁叫我
LM
真人真事就好啦
失戀就咁快搵到目標轉移
磨牙
黎緊會去韓國 唔知有冇gay廉咁好彩呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞