飛一次大阪,談了一場六天的「同地戀」

1001 回覆
1132 Like 33 Dislike
Live咗 好好睇 加油!

多謝
Live
Btw文筆真係唔錯

多謝巴打

小弟無追開你既文
想問巴打係咪文科出身

係呀我讀文科架嗚呀

加油阿巴打 希望你可以快啲搵到自己中意既工
留名 好睇啊 支持
文呀
求加速
more please

金仔

我係gay廉嘅小粉絲

你係咪調轉咗嚟講呀

無呀,真架
我最sad嘅時候睇你鴻門宴個故先開心翻
你啲故好sweet好好笑
雖然sad end
但故事的最後你好像還是說了拜拜。
我都想旅行識人
唔洗女 同齡朋友都ok
我都想旅行識人
唔洗女 同齡朋友都ok

旅行識朋友係一件開心嘅事
新讀者留名

金仔

我係gay廉嘅小粉絲

你係咪調轉咗嚟講呀

無呀,真架
我最sad嘅時候睇你鴻門宴個故先開心翻
你啲故好sweet好好笑
雖然sad end

可以令你開心返就好啦
利申:非GAY

係我眼中得Instagram故係叫sad end
望落都覺得正
我地同好多叔叔一齊浸

公眾我地都有浸呀,一開頭係老媽子(同我)怕醜所以我先揀有私人風呂 但果晚見得一個呀嬸係度都衝咗入去浸
Btw 其實去旅行識人唔難,我早幾年去台灣打工換宿都有跟人唔同人去玩,台灣德國香港個個星期唔同旅伴,有車痴車無車一齊搭車
難以置信......我們的吊靴鬼計劃,竟然有一天成功?

看來今晚得劏雞還神。

大家基本簡單交流一下,了解各自的背景,原來他們比我們小三年,今年才Year 1。

男的叫阿森,長髮女叫小美,都是男才女貌之人。

畢竟大家其實不算熟悉,為了破冰,我便拿出萬能的遊戲王........

話說這個遊戲曾經救過無數尷尬的場面,也曾破過無數的北極冰山。

它的名字是Party Guess,即是獎門人的大電視,遊戲果然最容易讓人混熟,幾個回合後,氣氛終於遂漸變得熾熱,大家開始變得有傾有講。

連阿傑這般慢熱的人也有話聊,這就是一個好跡象。

列車急速往有馬溫泉奔去,陽光明媚,窗外的景色怡人。

阿包和阿森他們四人正聊著大學的事情,因為阿森在大學讀law,阿包某些科目也有讀過商業law,因此就聊起來。

BoBo則獨自一人走在車尾,從窗外探頭觀望車長室,還有自拍一下。

我走到她的身邊,學她一樣握緊拳頭問:「妳估下係咩嚟?」

「你想請我飲野嘅錢。」她狡猾地說。

我把二百円放回她手中問:「明明係我嘅野飲,妳又話請返我嘅?」

她狡辯道:「係請呀,但無話幾時請。」

「乜妳咁賴貓嘅。」我續問:「點解妳地會揀嚟大阪嘅?」

她轉頭瞧著我說:「問者先答!」

「因為想睇多啲歷史古蹟掛。」我自己也不太知道。

「嘩,咁正經嘅~」

「咁妳個答案有幾唔正經?」

她眼睛眨一眨,眼睛像充滿鬼主意說:「如果你贏咗我,我同你講。」

其實我係嚟飛田
「唔會唔鍾意呀,我覺得佢地幾好人。」阿傑搔搔頭說。

「咁你又話夜晚要分開?」阿包問。

「無理由買Game都一齊掛。」

「我仲以為你係唔鍾意佢地......」

阿傑呆住半响後才說:「我覺得小美幾聰明。」

聰明?

我絕少從阿傑的口中聽到讚美之詞,還真是有點驚奇。

到小店買桌遊後,就是解決晚飯的時候。

由於我們幾個人太肚餓,原定是吃神戶牛,但我現在只想吃一頓飽飯。

「我想搵間可以係咁食野嘅野呀。」我說。

「吓,唔係食神戶牛架咩?」阿包問。

「但我而家好肚餓,我驚吃埋佢店入面隻碟都未夠飽呀.....」

「吓......」

「你睇下,餓到係咁響。」我當街拉高衣裳,露出肚臍說。

可憐阿包,本來留肚就是為品賞神戶牛,最終敵不過我的任性,轉去吃任食的燒肉。

不得不說,味道比香港的日式燒肉店更差。唯一可取的是,燒肉店的侍應生都是帥哥和美女很溫柔,態度又一流,溫柔果然能殺死人!

可是掩飾不到它難吃的事實,最可惜是我忘了店舖的名字,不然能讓大家有個提防提防。

醫好肚後,我們便起行,回到難波先取行李,再回民宿。

我們的民宿是最便宜的那一種,有五張床(別問為什麼我們三個人要訂五張床,問包哥吧。)、一張長桌子,普通的擺設,不過是挺舒服的,有床我就能睡的呀。

可是我們發現不能洗熱水澡。
「點解嘅?」我問。

阿包手上拿著一個拉柄說:「因為我整爛咗......」

原來它是那種最舊式,用手搞動儲熱水那一類型。

好了,未來幾天我們都要洗冷水澡,而且日本晚上的氣溫本來就低.......

聞說,當晚住在那間民宿的人,都會聽到某一室內傳出慘叫聲.......

第一晚,累得要死。可是認識了新朋友,感覺頗好,只是沒有機會再見,有點可惜。

「咁我地聽日行程點呀?」阿包問。

第一日吊靴完畢,可是之後的行程呢?

此時我已經洗好澡,身體經過零度的水洗煉,正高興的在被子裡顫抖。

「聽聽聽日日先搵人啦啦啦。」冷得我牙都震動不已。

「咁去邊度搵?」

「呃呃呃呃呃奈良?」

「聽日就去奈良?」

「我諗奈良都應該多香港人,同埋我有啲想睇鹿。」我說。

「希望聽日搵到人啦。」阿包說。

「阿包。」

「嗯?」

「我有啲掛住BoBo嘅笑容。」

此話一出,只見阿包一臉愕然地望住我。

「做咩?」

「無.......我好少會聽到你講你掛住一個人......即係講出口。」

「我只係覺得佢笑容好治療啫。」我抹一抹頭髮,心中頓時湧起一種失落感。

就在我想睡的時候,手機響起,fb傳來一則訊息。

「24小時超市等。」

Bobo
望落都覺得正
我地同好多叔叔一齊浸

公眾我地都有浸呀,一開頭係老媽子(同我)怕醜所以我先揀有私人風呂 但果晚見得一個呀嬸係度都衝咗入去浸
Btw 其實去旅行識人唔難,我早幾年去台灣打工換宿都有跟人唔同人去玩,台灣德國香港個個星期唔同旅伴,有車痴車無車一齊搭車

絲打?
我覺得旅行係容易識人啲 都會玩得放啲 你啲經歷都好正
Live
Btw文筆真係唔錯

多謝巴打

小弟無追開你既文
想問巴打係咪文科出身

係呀我讀文科架嗚呀

加油阿巴打 希望你可以快啲搵到自己中意既工

承你貴言
推呀推
好睇 感覺bobo好青春活潑可愛同有氣質 希望係happy ending

Between, 加速

佢的確係呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞