[26]考緊26?你問我答 (39)車神教大家揸車

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
包左架 但我facebook見有人話5節自學 租車扣2節咁 唔知d魔鬼細節係點
其實街校都好方便, 只係你PASS老強後寄張黃紙比佢就得, 佢會同我排期同申請埋學牌之後寄返比我.
我都應該報左老強先 pass再搵街師傅
係 ‘又’ 加左價
我上年9月報最貴plan 全科全日
埋單99xx
比張圖出黎衝擊下班業配

想考既諗清楚 你今日報到考到最起碼等到2024年 到時電單車數量係2017年既double 諗下泊邊同自己食到幾多張320
meg係未有得淨係報強制 一定要去到駕院先得?
手殘 係未meg冇得淨報強制先啱
會唔會有d只係留牌
岩呀 既然等到24年 早報早享受呀各位
MEG 只可以報全餐
車神你pass得黎都差唔多2024,會唔會考慮自己放棄先?
thx 我都打左去問
3260 駕院淨強制試
而家強制排到幾多月?
11月或之後
thx 搵日得閒去攪左佢先
祝你順利one take
得車神有資格學車 其他人唔得
連練車都唔比

我比車神屌我好叫人多d練習

我正式宣布f1由下一站開始Fp1-fp3全部取消!
佢地練習完都係炒車!直接開始排位賽!
天光道考場 多多問題既我又有野問
(一)公主線- 常盛街 石鼓街交界 我係咪應該行右線? 行左右線之後 我係咪就係主線? 接下來匯合線我係咪唔需要任何操作? ( 如嘉齡線 由石鼓行上斜左轉 理應打右燈 望前 望右鏡 右盲點 切入主線)

(二)公主線- 常樂村 常盛街呢個路口(見圖)
如果前面有部46打右燈準備右轉 左邊有空間約一個私家車車位 我過唔過得? 此外 前方係班馬線 如果有行人企係到 我應該讓 如果行人已由車輛左邊行走至安全島 我可唔可以開車呢? 如果右邊有行山企係到 我需唔需要等佢過埋安全島 安全行上車輛左邊行人路再開車?
想問下去到D 一開二既線, 使唔使打燈望鏡先入線?
例如一開二之後要轉右, 想入左線使唔使打左燈擰頭先入?

係時候POST埋呢樣真正衝擊業配圖,兩張圖要合併一齊睇,先睇到揸26係幾癲
2022年2月 26牌總數 72040 比1月少左幾百 非常少見 原因可能係過期既唔想續 比人抄牌抄到賣左車
46牌有657547 26同46之比
72040:657547=1:9.1
即係大約每10架車先有1架電單車
再睇下交通意外數字
26 189單 46 385單
189:385=1:2
即係平均3單意外,有1單係26。
26意外率比46意外率
1/1:2/9.1=4.55:1
即係26意外發生機率係揸46既4.55倍
而且每當發生意外,26司機既死亡率係遠遠大於46司機 小小地我當10倍咁計 10X4.55
即係你揸26比揸46會死既機率暴升50倍
而且呢個機會率係一定會繼續上升
原因有三:
1. 多左學牌P牌仔
2. 道路上多左車
3. 好多P牌PASS左路試都未識吊極力子

客觀數據唔係得個吹字,26就係攞命搏,所以點解我學牌就已經要操到人車合一,自問冇咁既能力又想報既自己度掂佢
按道路規則,轉線要打燈望鏡擰頭,點為之轉線,係就地下條線你要CUT過去為之轉線,轉彎唔代表轉線。
考試方面,所有二合一,一開二,全部建議任何情況打燈望鏡擰頭,地下有時冇線比你睇。
再比多個真實數據炸彈

對比之下,自然會發現,明明所有違例檢控呢幾年都差唔多,唯獨是違泊檢控由2019年百4萬大幅升2020年二百七萬,升左9成,2021年既數據直頭唔肯公報平均每部車每年食3.4張牛肉乾
再睇下19年到20年既泊位數

46大致上可以1:1 而26係2:1 即係兩部26爭一個泊位 即係如果要無發生違泊的話 最起碼要有一半26行駛中
咁大既水池,梗係加強執法
2024年保守估計係3部車爭1個位
唔好諗住26車位唔會有大幅提升空間,死左條心佢,領展唔會將46車位轉成26,反而減少26轉晒46搵多D錢
自己睇路
講埋最後一樣野,20021年同2012年既車位情況

2001年 26比車位
27100:15200
1.78:1
1.78人爭1個位

2012年 26比車位
38800:28500
1.36人爭1個位

2024年最少有12萬部26 自己諗
但我有車位
自己諗
你到目的地個陣冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞