[26]考緊26?你問我答 (39)車神教大家揸車

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
最佳考試速度40
個「我覺得」放錯位
阿蛇講既?
總之唔好超速啦
點解頂到落一波會肥? 咁應該點做
我考天光阿SIR話最高行4十幾就夠
考試mode:記得我個街師傅話,要係斜路show到識用engine brake,長命斜淨用前後煞會被剔煞車掣使用不當

日常mode:1波2波engine brake都得,睇斜路情況可以行幾快。長命斜淨用煞車,有機會過熱失效變free fall。反而用engine brake,入咗低波就可以就咁碌落斜,又定又冇嘢要操心

利:考天光道,P牌大半年
日常 mode: 是撚但啦鐘意俾油咪俾油鐘意踩 break 咪踩 break 落腳咪落腳囉
唔會行50咁炆水,你輕鬆行40好過成日望住有冇過50,一唔留意路面就仆街
寧願穩陣40左右過埋個試先
街師傅成日嚇我:邊年邊年有師兄係新娘潭落斜淨係用brake,結果煞車過熱失效,提早同上帝報到⋯⋯
9up 故仔
佢行幾快可以煞車過熱失效呀
考試Mode: 咁你當年係用咩波段落常興街?
1波,臨去到燈位要停定先用brake
拖波實肥,唔好玩啦ching
新娘潭其實可以幾快
第二把聲音出現了 究竟係用低波Engine Break落斜 定 2波 用前後掣落斜
當笑話聽都未必笑得出
用得engine brake落大斜,應該都唔係皮緊車啩

我諗當年街師傅係教緊我唔好皮車,仲記得佢如果有學生pass買咗啡呤車,車有問題想搵佢幫手睇睇,佢自己會堅持唔撻車,以悼念亡友(另一單,唔係新娘潭
用合適波段 同配合腳制控制車速
師傅教 行緊高速想減速 頭制會比較好,市區行用腳制先唔夠再鍊頭制
記得有人拎過駕院定td份野
有講停車係應該頭制先腳制後
除左起步正常冇乜機會1波
就算停車通常都臨停一個車位內做前2轉1再落腳
當然你停車係轉完1波行多一陣停冇記錯係冇問題
但考官應該會覺得你唔夠熟
星期五考路希望練到2日 似會肥佬
把握星期二三,大交合好似話冇雨
我果時考天光嘉齡落斜返試場都係KEEP住3波係去到燈位前先落波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞