[26]考緊26?你問我答 (39)車神教大家揸車

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
Q: 考電單車流程
A: 如果係從未考過車, 流程: 筆試 -> 強制試(老強) -> 路試 -> P牌
筆試成績46同26通用, 考過既唔洗再考
未考強制試之前只可以係封閉場地練車, 唔可以出街渣
pass左強制後就可以申請學牌 (L牌), 出街練車期間車頭車尾必須掛上「學」字並遵守所有學牌規則

Q: 筆試去邊到報?
A: 駕駛學院/街師傅代辦排期/親身去長沙灣運輸署排期

Q: 邊到有得學/報名?
A: 通常會分為政府指定駕駛學院同街師傅
政府指定駕駛學院: 香港駕駛學院 (香駕) 同新觀塘駕駛學院 (新觀駕)
而街邊見到既MEG係香駕, 新觀駕同A1既代理
街師傳: 李健, 鏗鏘, 傑師, 自咖遊, A1 etc......
另外如果想只單獨報強制試必須要親身去想報既駕駛學院報名 (沙田, 元朗, 鴨脷洲, 觀塘), 不可以跟MEG報

Q: 考車場地有邊D?
A: 強制試只有政府指定駕駛學院可以考 (沙田, 元朗, 鴨脷洲, 新觀塘), 就算搵街師傅代辦都只可以去呢4個場考
路試有沙田, 元朗, 鴨脷洲, 天光道同掃桿埔 (大球場), 其中沙田元朗鴨脷洲係香港駕駛學院私家考場, 只可以經佢地報同考, 街師傳報就只有天光道同掃桿埔可以考

Q: 邊到考好?
A: 主要睇自己交通方便, 住邊同返工地點
香駕私家場有私家斜路8字可以練同考, 路試難度同街場差唔多, 但價錢較貴
天光道斜路8字考場(敬德街)全日學禁無得練, 路線短但多學校
掃桿埔斜路8字場要同46學車爭, 路線主要難在樂活線大斜路起步

Q: 通常考車有咩車款?
A: 香駕/新觀駕: Honda CB125F, 街師傅: Suzuki GN125, Honda MSX125, 豪爵 HJ150 etc....

Q: 學牌出街練車要注意D乜?
A:只可以係以下時段駕駛
星期一至星期五——06:00-07:30, 09:30-16:30, 19:30-23:30
星期六——06:00-07:30, 09:30-23:30
星期日及公眾假期—— 06:00-23:30
其餘時間只可以係封閉/私家場地練車
學禁路段, 高架橋, 隧道, 快速公路 (綠牌路段) 不可進入

Q: 學車有咩建議?
A: 26學車唔似46有個師傅坐喺旁邊睇住, 主要係靠自練, 導師堂係人夾人, 最多只可以指點下你有咩甩漏, 教授少少技巧
街師傅連登三毒: 輝sir, K&K, 貴記

Q: 學牌出車好唔好?
A:

https://www.youtube.com/watch?v=KqPhK07mKWk
仆街中左1001
利申小弟肥過1次,前幾日終於PASS咗強制。

每部車嘅性能唔同,狀態好同唔好嘅車,揸上手分別都幾大。
平日練嗰啲車通常廢啲。

起步:
平日車:部車廢到就算喺平地搵到摩擦點,都唔會點郁,所以要比油搵摩擦點。
考試車:唔比油搵摩擦點部車都會郁。咁就大獲啦,平日嗰啲練開比油先郁,呢部唔比都郁,搞到判斷唔到係已經夠力可以慢放極力子,定只係搵到摩擦點而郁,結果就死火了。所以hold極力子同聽聲好很重要。

結論:
無論係嘜嘢車,都要先比油,搵摩擦點,聽引擎聲靜咗 / 車郁就係時候hold極力子,再比多少少油(一嚟你要轉二波,二嚟搵到摩擦點,個轉數會降低,如果唔比翻啲油繼續放極力子,轉數繼續降低,就會死火。),郁順,再慢放極力子。

觀念:
1. 搵到摩擦點,個轉數會降低,如果唔比翻啲油繼續放極力子,轉數繼續降低,就會死火。
2. 轉數低過1000轉會死火
3. 比油起步嘅油係約2000-3000轉,學院本書都係咁教。極限係約3500轉,太多油部車實彈出去。
4. 比油搵摩擦點,到咗摩擦點部車會極明顯靜咗

入彎準備、油門控制:
平日車:入彎前收油。因為轉彎係會用拉低轉數,而低過1000轉部車就會死火,所以要喺出彎前(3/4個彎)比油,否則部車冇力就會喀喀叫,然後死火。

考試車:第二次考嗰時,部車唔比油都好順咁轉彎,出晒彎先比油都得。
當然唔係部部考試車都咁勁啦。
第一次考嘅時候,就係一部唔比油出彎會死火嘅車。
第二次考嘅時候,有兩個考生部車就係咁,而佢地出彎又冇比足夠嘅油,結果出彎位部車喀喀叫仲死埋火。所以要練習出彎比油。

轉彎:
無論平日車定考試車都一樣,入彎前先將部車駛向外彎,再轉彎,空間感會大好多,視線運用好似廢話,但確係有用,增加空間感、轉彎嘅信心。

視線運用:
入彎前望住個彎嘅12點正,亦即係半圓彎嘅中間嗰點,直到車頭入晒彎(我通常係部車入晒彎,距離中間點1-2個雪糕筒嘅位置,先再扭軚出彎),再望出彎處。
當部車過晒一半,3/4個彎位再比返少少油,太早比大油會出界。到黃格停車。

黃格停車:
出彎、車直就好開始收油,等行到一個雪糕筒位就開始慢踩腳制,拿極力子,落一波,放腳同時拿手制同時將部車扭左,停定,左右望,打燈,左右望,準備下次起步。

衝燈:
3/4個彎開始比油,多成個車位比油實比出咗彎先比油快。
個人習慣:
望住黃格嚟衝,衝過咗感應就收油踩腳制,踩完再望燈,
著就繼續慢慢踩盡腳制(唔好一下踩到盡,部車會chok、跣軚)、同時拿手制、就停一野拿盡極力子同時扭左,左右望,熄時,落車,推車。
唔著就繼續比腳制,有必要就用一用手制收慢再轉彎。

練定油方法:一開始練可以望住個轉數表比油,見到上3000轉先放極力子。

小弟只不過係PASS咗老強,如果有地方講錯,還請各位師兄指點

credit #616 小屎丸

[26]考緊26?你問我答 (35)召喚[學牌]車神
https://lih.kg/vMkJafX
重點重溫 credit 講波台何輝

[26]考緊26?你問我答 (35)召喚[學牌]車神
https://lih.kg/vMkJcKX

#729 Weeaboo
你地咁緊張因為心態差,成日諗pass,冇諗過肥你都係一件好事,如果考官肥我,即係我做得唔好,肥我係好應該,之後咪再比錢快期重考,無限課金重考考到考官滿意為止你吹得我漲?

cls 學牌出左電單車十日唔夠,比人抄左$960
https://lih.kg/2804215

cls 學牌出左電單車十日唔夠,比人抄左$960
https://lih.kg/vtgHeiX
#143 Weeaboo
等骨位等到有為止之後唔出車咪解決左問題囉嘈嘈閉 政府回血我梗係讚好啦 派完錢比你班失業難民點都要幫補下又有咩所謂姐 反正我有閒錢 你以為我真係肉痛咩

明明係孤鳩寒窮撚
畀人講幾句就話自己有閒錢畀狗抄牌

屌你老母想笑死人咩
原來係CCTOY嚟
重要係咁將武肺講成新冠
白卡車神真係名不虛傳
香港駕駛學院: 運輸署於5月6日恢復駕駛考試排期服務。我們將於5月6日下午起,向你發出SMS短訊,邀請你透過指定連結,確認獲編配的電單車路試考期。敬請耐心等候。
唔知要幾多日先清晒d強制合格既人堆積如山
夜晚認路好差😂
斜路起步又成日死火
有冇考沙駕朋友仔😂
之前肥咗佬,駕院職員又話考期會電話通知,
今日又send訊息話要聽日親自去分行攞考期
麻撚煩
Lm
肥咗路試要等到幾時
封濕鳩信好似唔拎都冇所謂
零經驗新手一問

準備報26
想問筆試同強制係可以新觀駕一次過排/報?
可以 但係觀鳩都係考天光道 不過搵街導師 多啲自由度
我自己就睇幾次youtube,cap screen邊個位轉左轉右,之後租車練就問下在場啲師兄可唔可以跟佢尾行一次認下路
斜路起步比油啦
YouTube 有日頭嘅片呀
咁都好啲
唔使親身去搞
由排強制試時
已經佛系等待,唔爭在
最緊要唔使煩
係,等左一年
考天光好丫, 得2條路線唔係特別難. 考嘉齡線仲好打埋8字都係十幾分鐘攪掂.
有冇得唔考棍波?

有得報自動波
揸綿羊仔自動波係咪夠架喇
26考棍好過自動
8字易打D
自動一樣又有黃金右腳,又唔係可以右腳停車
可以揸車種多D
唔似46,而加大部份46都自動
除非你永遠打算只揸綿羊
今日見到個女仔考,後面有5部電單車幫佢擋住其他車!
最後都係肥😅😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞