[26]考緊26?你問我答 (39)車神教大家揸車

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
想問問
年幾兩年前考完強制肥左一次路試
近排得閒想報返
Google過話肥過一次路試 唔駛再報強制
係咪直接報路試就可以

覆返上個 post #999 嗰位師兄
強制黃紙有效期兩年,如果你一直冇排路試就要再考
但只要你拎過 26 學牌,排過路試,強制試成績就永久有效
只要再排路試同埋續學牌就可以

但如果駕院嘅話,嗰陣上堂都有師兄姐太耐冇渣
駕院可能要求你再上 ABC 先畀你去上路試堂
變相搶多你幾千蚊
所以建議報街會比較好
舉手向考官示意,佢會俾你落右腳轉波
都正常,停期前都10月
YES
多謝2位師兄

2波,甚至3波停車都係咁做?雖然我特登練過幾次,掌握到2波起步,路試練習都試過2波急停燈位而要2波起步
出街前最好舉手問定依啲情況可以點做
利伸試過入錯空波,我舉手問佢可唔可以落腳轉波,佢話可以
我就係出街前問過佢,佢話俾我落腳轉返
呢度重點係你應該要諗下點去避免再次發生急停, 問題可能係你過燈時未做好準備佢轉燈而導致咁... 攪攪佢, 考試時比你落到1波但急停都唔係好事來.
咁又係

我應該見到長綠燈就預備佢會轉燈,我覺得係我揸46既習慣帶左落去,停唔到咪擇界或者比油囉未有返考車果個感覺

下次練車留意下先
聽到考牌官話佢大燈個度有問題!佢師父接佢架車個陣面色沉一沉
全班兵做唔到野
咁係唔關個女仔事?咁係肥得好on9?
夜晚未想訓住用自己架46做左一次私人考線透視
自己靜靜咁慢行一次先留意到2條考試線用邊條行車牌同邊個位要用盲點
呢d真係好on9, 你搵車係後面頂住你估呀sir會唔知咩? 你1架都仲有得講你仲成斑兵咁護駕我係呀sir都實肥你, 你出術嘛得, 呀sir把尺味set到最高lv囉, 樣樣執到正你根本冇得走. 只可以話幫佢果d師兄都係on99, 用下腦都知唔work啦, 個個係咁既仲洗考既.
今日開返排期, 唔知排到幾時
諗住返工前去搞,點知前面百幾人,我都係放棄
今朝睇未開返前排到11月中,過埋今日應該肯定下年
今朝已經去到23年1月
想問吓
如果排咗隊尾仲有冇得抽快期
路試重考生如已購買駕駛考試表格重新排期考試,則不可申請重考生快期。
我要快期呀
諗下係1月最後一個排期11月
過左今日 排到4月都唔奇
如果全報香港駕駛學院同報強制再搵街師傅個價大約會差幾遠
同埋宜家報嘅話考強制同路試要排幾耐
唔該各位大佬
排到下年年頭
個價差2千左右掛
唔該兩位巴打
咁我直接去報港駕算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞