[26]考緊26?你問我答 (39)車神教大家揸車

1001 回覆
2 Like 5 Dislike

論擰頭的重要性
呢份咩黎
考試報告 肥佬左就有得申請
你都可以去申請架
不了不了
Pass左咪唔需要
香港學車慘過食屎
建議你諗清楚先
報名好容易
老強一定要駕院所以係可以一條龍搵駕院報哂老強同路試或者只報老強之後搵街校報路試.
想請教大家落長斜路 正確做法
1. 三波 轉 二波 再用頭掣去控制速度
2. 三波 轉 一波 用Eng Break去控制車速
3. 定錯哂?

路試3波想轉落一波
印一下腳掣 收油 拉離合 踩落2波 離合鬆去摩擦點 再比一下油 再收油 拉離合 踩落1波 咁做岩唔岩? 定咁做都係錯?

再請教下停車
2波轉1波 慢車速下 直接頭腳掣停車岩唔岩?
撘單問吓,報咗新觀駕下個月考筆試,老強大概幾多月可以考到
想問下全能的連登 依家考排等幾耐左右
因為我下年應該四到九月去Exchange
如果我依家報 年尾考強制 再下年年尾路試
是咪岩岩好?
我問阿蛇好似話做rev match會剔油門控制不當
下星期考 落雨點練車
咁點做先岩 唔補油 鬆完離合 再立即再渣返離合落一波?
我自己做法 預左落長斜 三波拖腳制減速轉二波,沿途用腳制印下印下控制車速,就停車先轉個一 基本上唔會用頭制 個人會好易中前
係呀,過咗老強就自己出邊再搵校考路試
下年年頭
留意你會唔會fail
留意路票同學牌到期
唯有拖慢少少預早d收慢轉波,或者補油果下唔好咁大啖
有人分享過話 頭掣同腳掣相比 頭制更有效減速 如腳掣未能達到減速效果 應適當運用頭掣 唔知岩唔岩?
你唯有頂硬上點都要練
不過如果你唔係星期二三考你都未必考到
如果路試 大路果段上三波 其他全程2波點睇? (包括上落斜)
仲要方法 求神 考果日落雨 考場落就夠 地濕就可以唔洗考
我考果條冇斜路

不過你keep我覺得到速度既話最好唔好落一波,有時比學神頂到落一波真係會開追悼會架

阿蛇又話上到50既話最好用4波,如果唔係有機會波段控制不當
我收到既係話50 就肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞