[26]考緊26?你問我答 (39)車神教大家揸車

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
原來我讀書果陣由第一次上46到考到牌係21日內既事
而家返工學26有個半月練路試,落一個星期雨冇練車就即刻覺得好勉強
我通常前後比例係6:4/7:3
我唔知我咩比例,好正路咁用尾brake拖慢再用頭收停,就當自己踩公路單車咁
我諗住呢2日捉個乾地既時候練車,我發現沙田區冇乾過,當我疊埋心水呢2日都揸架車出約人果陣,我又發現九龍區9成時間冇濕過,只有我來回經過沙田既時候都係開水潑
到底落雨濕地係咪沙田限定,我想練車

其他區點
今日考
睇黎rip 得
真係好耐冇試過咁樣日日都落雨
d雨邊度吹過黎
二月武肺大爆嘅時候都連續落幾日雨㗎,仲要幾凍吓添
我味就係果幾日考囉. 開頭有考期心諗2月好好少落雨.....點知中到正落雨果幾日考同操車....最後好彩改期可以考前上埋淨低果幾堂先考.
請教完 學院導師
第一個問題:長斜可以用2波 油都唔洗比滑落去 先運用腳掣 速度應控制在25-30內 如腳掣不足控制車速 可適當使用頭掣 因應前車車速 可使用1波 因所謂Engine Break就係齒輪比既阻力 運用齒輪愈多 阻力愈大

第二&三個問題:三波轉一波 應要預留適當距離 三波轉二波 減慢車速 最後約兩個車位可以踩落一波 唔洗再放離合 空波滑行 停車

另外 路試期間 如前車距離不足或預計會慢速行車 唔好上二波 會好大機會 落唔返一波 二波停車/死火 一波可以行車 反而上二波會變左波段使用不當

歡迎各位指點
咩叫比例 唔識求教
唔洗理呢d“理論”,冇用,兩個唔同既brake黎。
engine breaking落斜唔係用黎“控制”車速 而係減低落斜時自然所產生既加速度。
所以唔好拖波減速,會chok,考官一眼睇到,呢個先係你需要注意既地方。
正確做法係收油,腳制控制速度,因應前車車速而降至合適波段,即我之前所講。
你噏乜,一個前brake 一個後brake緊係唔同啦
係人都知呀媽係女人啦
應該咁講,當你要煞車既時候你會用幾多成力/時間用 前brake 同 後 brake去令你架車能夠煞停
每個人既比例都未必一樣,架車既狀態都唔一樣,唔能夠一概而論
我停既時候多數用後brake 同 engine brake減慢車速+落波,到最尾停個陣先再用埋前brake
個個都唔同,只供參考
咁我講得岩唔岩 2波 25-30速 腳掣控速 有必要時頭掣
道路暢通我會上三波行40 -45 唔熟就2波練下先 練熟就會覺得行30好慢
考路試落長斜 都行40-45? 我諗肥硬
未聽過落斜有限速30 邊度考?
落長斜 考大球場?果到30 頂盡啦 唔好太快 會出事
車神(自稱p)(已超越教車師傅)
佢又up 左啲咩
Weeaboo
• 4h
顯示更多
咩叫比例 唔識求教
車神發言:
唔洗理呢d“理論”,冇用,兩個唔同既brake黎。

Weeaboo
• 4h
顯示更多
請教完 學院導師
第一個問題:長斜可以用2波 油都唔洗比滑落去 先運用腳掣 速度應控制在25-30內 如腳掣不足控制車速 可適當使用頭掣 因應前車車速 可使用1波 因所謂Engine Break就係齒輪比既阻力 運用齒輪愈多 阻力愈大

第二&三個問題:三波轉一波 應要預留適當距離 三波轉二波 減慢車速 最後約兩個車位可以踩落一波 唔洗再放離合 空波滑行 停車

另外 路試期間 如前車距離不足或預計會慢速行車 唔好上二波 會好大機會 落唔返一波 二波停車/死火 一波可以行車 反而上二波會變左波段使用不當

歡迎各位指點

車神發言:
engine breaking落斜唔係用黎“控制”車速 而係減低落斜時自然所產生既加速度。
所以唔好拖波減速,會chok,考官一眼睇到,呢個先係你需要注意既地方。
正確做法係收油,腳制控制速度,因應前車車速而降至合適波段,即我之前所講。

天光 岩岩問左導師 任何考場 落斜 你行40滑落 恭喜你 你可以準備去運輸署排期 考試除左考你技術 對部車既掌控上 仲要安全意識 你要Show比考官睇你有 常興落斜會有好多車會係小路出 每個住宅出入口前都應該減速 以防車輛突然駛出
其實佢講得岩既 但視乎你預計部車行幾快 如果佢行40 的確係要上3波 如果2波行40 會肥 但重點係 如果天光道落斜行40 可以去運輸署排隊課金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞