[JTBC/Netflix] 我的出走日記

803 回覆
33 Like 8 Dislike
導演對具嘅理解
https://www.beauty321.com/amp/post/48516

具又真係唔似無咩讀書啲爛仔嘅
可能設定真係有讀過下書
而且打交場戲都有串對家低學歷 無咩讀書
記得有幕係佢講自己兩個禮拜就做到經理級 一個月(好似係)就做到社長 工作能力應該幾好
係牛郎店兩星期做到經理 一年做社長
由佢同美貞對話 牛郎經理應該只係做咗兩星期
之後靠打手 收數 睇數上位吧
佢同青梅竹馬呢對都好soulmate feel
睇最尾個flow佢地之後都應該會走返埋一齊
好空虛 點解冇多d sweet scene
睇完之後受啟發 買咗本筆記簿寫日記
我都有諗過 但驚寫完發現原來自己每一日都係好虛無咁渡過
我會寫每日令我感受到幸福/傷心/憤怒嘅事就算得7秒都會記低
呢套真係治癒劇 睇完唔知點解會對未來有期望 可能住係因為主角們都解放中 好神奇
幾鐘意二哥個角色 有情有義 去到最尾終於知道自己想做啲咩 李民基幾好戲
獎券上司後期冇再出現好可惜
我以為佢同大姐會有發展 點知D眼神全部都係fake嘅
https://www.bilibili.com/video/BV1G34y177So

呢度講話套野正式應該係叫我的解放日誌
佢咁樣講完日記呢個翻譯又真係唔係好啱
https://youtu.be/g-e33HdZArU

劇入面為左保持兩個人係soulmate嘅設定cut走左好多兩人嘅互動
花絮度好多時佢地兩個都有回應對方嘅示好/表白
但劇入面係聽完就冇反應就算
導演
具氏話鍾意過佢 美貞鞠躬講多謝
具氏攬美貞 美貞右手回抱
躺埋一齊嗰陣佢地兩隻手互摸
最尾背後環抱嘅時候具氏jit美貞條腰
呢d互動我覺得都唔需要cut 幾可愛
不過有樣野係導演導得好細緻 好多位都係導演嘅提議
唔似得2521同社內咁好多係演員自己諗
連啲making of 都好好睇

佢哋好認真 一句台詞都會討論點樣講最適合
導演俾咗好多指導 畫面處理好正
上網見到有人講15集相遇個公園棵樹係連理樹
加埋10集天空有烏飛 - 「在天願作比翼鳥,在地願為連理枝」
又真
2521 社內都係好多演員即興
我諗係導演或者係演員style關係掛
2521 社內好似係buy演員自身對個角色有更深入理解
咁事實又真係 泰梨同世正對自己演繹緊嘅角色都研究得好deep
日誌入面金智媛對美貞嘅理解都好深入 不自覺地做左d reaction
但導演唔係好buy就cut左
社內本身個文本需要啲咩深入理解 咪又係霸道總裁愛上我
咁又唔係咁講 我都知好多人都覺得愛情喜劇係唔需要講演技
但我舉流星同社內做例子我諗你應該get到愛情喜劇演技都有影響
流星好無睇?有李聖經有啲吸引
睇咗8集唔錯
係社內個種浪漫喜劇
睇完心情愉悅
就咁
純粹輕鬆搞笑 個劇情好散似係編劇想諷刺個娛樂圈職場咁款
同埋主演演技同社內比真係差d距離
係囉 套劇名係나의해방일지
入面個字都係用「解放」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞