[JTBC/Netflix] 我的出走日記

803 回覆
33 Like 8 Dislike
當14集完係最好既
之後個2集當係bonus 算了…
我都覺14完既話個尾會靚啲
14個尾真係好靚
但美貞嘅思想突破偏偏喺15-16集裡面
冇左呢一part美貞嘅解放又唔圓滿
最尾呢兩集其實訊息量好多但結果畫面唔係最靚
好似金智媛話:整齣戲並不是講述一個非常大的進展,而是將每個人物人生中的一小部分展現給觀眾

https://star.ettoday.net/amp/amp_news.php7?news_id=2261715
佢哋兩個啲對話 對白 互相表白睇多幾多次都唔會厭現實中 有兩個人真係可以咁明白 崇拜對方咩
具講我真的非常喜歡過你 不得了
編劇
值得開黎追?
其實個套路有小小似金智媛前一套愛在大都會咁
佢個角色又係好似具氏咁人生失意之後逃亡左去一個陌生地方遇到對的人
你當係佢地當時都係最軟弱嘅timing遇到一個可以睇穿自己嘅人所以就一拍即合囉
現實係比較難會有嘅
大家姐話宥琳有一突然由冇嘢講,變到好惡
其實我覺得宥琳已經開始接受佢
但因為步入青春期乜都睇唔過眼
所以成日發爛炸同好難搞

不過男友二家姐真係好撚煩,睇到憫
個細佬結婚關佢叉事
自己做老姑婆就要全家陪佢 CLS
真係好好睇
睇完感覺係好空虛
我都覺宥琳其實慢慢接受緊佢
由大姐啊媽死第一次應佢到
同大姑媽講大姐可能大肚
呢件事又係同二姑媽講
只係青春期咩都唔順超姐
最後大姐個玫瑰真係對應返佢係會接頭嘅女人

所有主角條線都講得幾好啊
二哥果條等緊解說
唔太明理解點解佢之後話自己係山
但佢係一個好溫暖嘅人⋯
大姐同二哥都幾好理解 只係我覺得描寫得唔夠具美咁豐富
學美貞話齋佢話搵到問題點就係解放嘅全貌
雖然我唔係100%認同 但搵到問題點的確對解放有好大作用

大姐最初要拍拖個原因係好荒謬 但後面因為遇到對的人+二佬指出佢嘅問題都逐漸改變
去到15 16集佢個fd死左老公嘅故事+佢同條仔面對嘅問題令到佢再一次站喺刀口上要抉擇
最後佢都突破到自己思想成為唔再care單身唔單身嘅個無聊嘅話題
順住自己嘅心意去行就夠

至於二佬 我覺得佢同大姐細妹最唔同係佢迷失嘅對面唔係人際關係而係佢自身人生唔知做咩好隨波逐流
最初佢好片面覺得自己住喺首爾人生會唔同 男人要有架車揸先溝到女etc
但佢之後嘅諗法越黎越成熟 佢借左具氏架車發覺自己比起炫耀更想享受自己時間
再後面買左車都唔係為溝女 而係同屋企人去睇海
最後佢為左陪賢雅ex最後一段路放棄左發達嘅機會仲爭落一身債
證明去到尾佢已經唔係當初市儈 為錢奔波嘅昌熙
而係真係搵到屬於自己覺得有意義嘅野去做
非常可以
現實中有幾可有機會比你就咁就走去一個陌生地方人生失意都係再繼續頂硬上
所以我覺得二哥比較生活化啲
二哥嘅解放歷程係比較貼地d 好多位都係佢自己領悟
具氏架車呢d都唔係話好重要 重點都係佢係三個人入面最靠自己嘅一個人
最大力量其實都係靠自己吧
無論係三姐弟定具
美貞其實內心好強大呢
都有靠自己 但二哥係最靠自己嘅一個
如果美貞冇具氏佢可能就好似15 16集咁錯左方向靠否定其他人同怨恨黎證明自己存在價值
「我的出走日記」已經講咗成套劇係用美貞角度出發
係美貞嘅出走日記,其他人都只係配角
(除咗已經係聖域嘅具氏
描寫得冇咁仔細都正常,大家姐二哥兩條線都唔算差

買車我覺得唔只係對二哥嘅解放,對老豆都係,甚至係廉氏一家家庭關係嘅解放
老豆為家庭勞碌大半世人
由之前企硬唔畀個仔買車,到坐佢架車去海邊
亦都開始放開啲仔女,畀佢地做想做嘅事

睇親廉氏家庭戲覺得好寫實
我諗香港都有唔少家庭係咁
平時唔多嘢講,唔會講啲心底話
又會自己收埋好多嘢,唔會同屋企人講,出事唔敢搵屋企人求救
但其實到最後有事,幫到都會幫
好多人好似二哥咁
自怨自艾 追求上流社會
唔自己想要啲咩 一直隨波逐流
其實二哥一早知道自己個問題
不過佢放棄唔到世俗眼光
架車只係一個契機
冇左架車 佢之後都會因為其他原因而放棄
老豆話佢啲仔女出色過佢嗰到喊咗
老豆都知自己咩料 唔想見到佢啲仔女好似佢咁
二哥運仔好d 工作上可能已經做經理lv
二哥誤打誤撞去隔離班上殯儀師課寫安排幾好

一嚟佢係第一個發現阿媽過身
二嚟陪住朋友走最後一程
如果佢去咗上山水畫堂
只會loop住個硬幣理論 一直都解放唔到
佢冇運都係反映緊現實嘅
個天唯一一次授予佢嘅運就係最尾入錯課室搵到佢嘅才能適用嘅地方
我都覺 佢仲有送埋屋企兩老過身
同埋延續到講佢話冥冥中佢會知道自己下一步去邊
佢同好朋友分手段說話都好感人
佢哋一直都愛着 只係未清楚點樣去愛姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞