[JTBC/Netflix] 我的出走日記

803 回覆
33 Like 8 Dislike
美貞成長中無咩朋友 (鄰居同啊哥家姐都大好多)
佢細個已經有唔同想法但無人guide 同佢傾
令佢性格愈來愈厭世
具係唯一令佢放膽咩都講出口
其實具性格都係內向 唔鐘意講咁多嘢嘅人
兩個相處方式都令對方舒服

12集 好欣賞用野狗同具做對比
同埋具搭地鐵返首爾果夕陽
夕陽無限好 只是近黃昏
好鐘意呢套戲用景像講個故事
有錫到
導演
出呢張圖之前我都一直堅信係借位
心諗冇理由真錫要咁樣拉遠鏡扮借位
點知真係真錫
係囉 都拍左但出咁少 雖然套劇重點唔係呢度
滿足吓觀眾麻
好靚仔
美貞條解放路係最困難
大姐二佬喺思想層面上唔介意轉變黎解放自己
但美貞唔希望轉變自己嘅思想嘅前提下解放
具氏嘅出現就係令到佢學遭點樣用佢固有嘅思想性格但換另一個角度去面對生活
原本佢覺得同人相處都好似工作咁 要演技
但其實就算佢唔改變自己性格都可以有自己方式融入到社交生活
係啊 而且美貞啲女同事已經算係咁
現實中更多仲仆街啲
社會推崇外向 講真自己有時放工都唔想參加公司活動 如果仲要一定參加同好會不得了
又有幾多人可以好似解放三人組堅持唔玩咁耐吖

具對佢係鐵漢柔情
美貞個故事其實都比到力量好多人
唔需要夾硬武裝自己做戲去迎合其他人
有時換個角度睇下都可以融入到個世界
https://b23.tv/ZOQ0oQ2

上次解讀嗰個youtube channel對最新兩集嘅內容
懷疑呢個人究竟係咪編劇班底黎
月亮同風好深層次真係諗唔到
雖然唔排除係藍色窗簾
但係佢認為蘆葦 月光同風嘅比喻都解讀得幾好
我自己覺得月光同路燈個解讀比較正確
蘆葦同風有機會係諗多左
原來劇情既timeline係2019年

第10集最尾係2022年倒數,即係2年幾後先再見
睇住孫錫久ig followe升
具子敬
呢套野係無乜期望開黎睇 點知越睇越覺得正
最新12集個解讀
https://m.bilibili.com/video/BV12541197Yj?unique_k=ZOQ0oQ2

利申:中國網
個劇情跳撚到…
今集完全估唔到會咁
睇到O曬咀
睇預告聽日果集具會搵美貞掛

所以具真係做牛郎起家?
佢手下果新名係咁岩改同美貞同音?

佔唔到佢哋因為啊媽去咗搬去首爾
成世人都做嘢 一停落嚟就出事⋯現實中都會發生嘅 都make sense
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞